Greskinspirert lammespyd

Lammekjøtt på spyd med feta, urter, granateplekjerner og tzatziki.

Foto: Lise Finckenhagen

Greskinspirerte lammespyd

Det kan bli mye med et helt lammelår i en liten familie. Da er Lise Finckenhagens lammespyd et godt alternativ. Hun har tatt med smaker fra Hellas og serverer tzatziki ved siden av.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i jevne biter eller skiver, cirka 2 cm tykkelse. Ha kjøttet over i en bolle og tilsett finhakket hvitløk, olje, eddik, urter, sitronskall, salt og kvernet pepper. Bland alt godt sammen. Dekk til bollen og la kjøttet marinere et par timer, eller gjerne natten over i kjøleskapet.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før grilling. Tre kjøttet tett i tett på grillspyd og grill lammekjøttet over middels til middels høy varme i cirka 30 minutter, avhengig av størrelsen på bitene og hvordan du ønsker kjøttet. Eventuelt kan du grille det raskt over høy varme på alle sider, for så å ettersteke på lav temperatur. Snu ofte for jevn grilling.

La kjøttet hvile i 15 minutter før du tar av skivene. Dryss over litt tørket chili, hakket persille, smuldret fetaost og granateplekjerner ved servering.

Tzatziki

Riv agurken. Ha den revne agurken over i en sil, dryss over en god klype salt, bland det sammen og la agurken ligge noen minutter til «marinering». Press mest mulig vann ut av agurken.

Hakk hvitløken, dryss over litt salt og mos hvitløken fint med en gaffel. Bland sammen yoghurt, moset hvitløk, eddik, olivenolje og mynte. Rør inn agurken og smak til med mer salt – hvis nødvendig – og litt kvernet pepper.

La tzatzikien få stå en halvtimes tid før servering. Pynt gjerne med en oliven og litt ekstra mynte.

Bakte grønnsaker

Varm ovnen til 210 grader.

Kok potetene i 10 minutter i lettsaltet vann. Hell av vannet.

Skrell og skjær gulrøttene i jevne biter. Rens og del løken i jevne biter eller smale kløfter.

Ha poteter, gulrøtter og løk over i en passende ildfast form. Tilsett olje, sitronsaft, salt og pepper. Vend godt rundt på grønnsakene sånn at alle har fått litt olje på seg. Bak grønnsakene midt i ovnen i cirka 25 minutter, eller til alle grønnsakene er helt møre.

Server lammespydene med tzatziki, bakte grønnsaker og varme pitabrød.

Tips

Bakte grønnsaker

Bakte grønnsaker med fetaost og urter.

Foto: Lise Finckenhagen

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+