NRK Meny
Petros Kyris lager lammelår sammen med datter og barnebarn.

Petros Kyris lager festmiddag sammen med datter og barnebarn.

Gresk lammelår

Petros Kyris beiner ut lammelåret, fyller det med smak og steker det i ovnen. Han lager mat sammen med barn og barnebarn.

Slik gjør du

Fyll lammelåret med 2-3 skiver appelsin, hakket hvitløk, rosmarin og oregano. Surr kjøttet sammen, og la det ligge natten over (eller et par dager) i kjøleskapet.

Ha kjøttet i en ildfast form. Stekes på 100 °C i ovnen et par timer.

Skjær poteter i båter. Etter to timer legges potetene i formen sammen med kjøttet. Smør potetene med med olivenolje og dryss over tørket timian. Sett opp temperaturen til 150 °C, og stek et par timer til. Hvis det trengs mer varme på poteter eller kjøtt, kan det settes opp til 200 °C en halvtime til slutt.

Et kvarter før lammelåret tas ut av ovnen sprøytes ren appelsinsaft inn i kjøttet. Det gir saftig smak.

Lammelåret serveres med poteter og tzatziki.

Tzatziki

La yoghurten renne av. Skjær opp agurkene og press ut væsken. Bland yoghurt og agurk. Finhakk hvitløk og bland inn. Ha i oregano, salt og pepper. Bland inn litt olivenolje.

Tips

Tzatziki

Tzatziki med oliven og et dryss av oregano.

Foto: Rajan Chelliah / NRK

.

Kilde: Petros Kyris i tv-programmet Migrapolis julespesial