NRK Meny
Gravet ørret med appelsin, anis og brunt sukker

Gravet ørret servert med tynne epleskiver, rødløk og dill.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Gravet ørret med appelsin, anis og brunt sukker

Gravet ørret til julens brønsj fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Skyll og tørk fisken. Skjær vekk buklisten hvis den er veldig fet og napp ut eventuelle bein.

Legg fileten i en passende form (eller en brødpose) med skinnsiden ned.
Vask appelsinen godt under varmt vann og skjær den i tynne skiver. Riv eller skjær skallet (kun det ytterste oransje) i tynne strimler.

Bland sammen salt og sukker. Dryss ørreten med saltblandingen, pepper, anis og hakket dill. Dekk formen godt til med plastfolie (eller press luften ut av posen og knyt den sammen) og legg fisken i kjøleskapet.

Etter noen timer vil det danne seg lake i formen. Snu fisken slik at den ligger med skinnsiden opp.

Pakk den godt inn igjen med plastfolie. La laksen marinere et par døgn i kjøleskapet.

Server ørreten i tynne skiver, for eksempel med en frisk liten salat av tynne epleskiver, finsnittet rødløk og dill blandet med litt olivenolje, noen dråper sitron eller eplecidereddik og en klype sukker.

Tips

Bruk gjerne laks, selv er jeg veldig glad i ørret.

Flere oppskrifter: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen»