Slik gjør du
Salt og sukker blandes godt sammen med tørket dill. Pass på at flaksaltet knuses godt med fingrene. Laksesiden legges med skinnsiden ned på et langt stykke al-folie og kjøttet dekkes med salt- og sukkerblandingen. Finhakk den friske dillen og dryss den over.
Laksen pakkes i al-folie og legges forsiktig i en plastpose eller på et fat hvor væsken kan samles. Laksen settes i kjøleskapet i minimum 24 timer før den skjæres i tynne skiver og spises.
Hvis man har det travelt, og vil lage hurtigutgaven av gravet laks, skjæres den rå laksesiden i tynne skiver og skivene vendes i salt- og sukkerblandingen. Legg skivene fint på et fat og dryss over finhakket frisk dill. Dekk fatet med plastfolie og sett det i kjøleskapet til blandingen er oppløst, det tar ca. 2 timer.
Server laksen med sennepssaus og nybakt brød.
Sennepssaus
Sennepen røres ut med melis til den blir søt og god. Mengden melis avhenger av hvor sterk sennepen er, så her må du prøve deg fram. Rør inn olje til den har rette konsistens. Smak til med salt og pepper og tilsett tørket dill etter behov. Nå er sennepssausen ferdig og kan spises. Men man kan også lage en mildere og mer kremet versjon ved å tilsette et par skjeer crème fraîche.
Tips
Flere oppskrifter: