Gravet laks med dillstuede poteter og sennepssaus

Gravet laks med dillstuede poteter og sennepssaus.

Foto: Lars Erik Vesterdal

Gravet laks med dillstuede poteter og sennepssaus

Gravet laks er en fantastisk rett som passer på koldtbordet, eller som en forrett. Lars Erik Vesterdal gir laksen smak av gin eller akevitt. Tradisjonelt tilbehør er dillstuede poteter og sennepssaus.

Slik gjør du

Oppskriften er til 10 personer, enten som en del av et koldtbord eller en litt raus forrett.

Gni fisken inn med gin eller akevitt. Brennevinet kan sløyfes. Tilsett salt, sukker, pepper og finkuttet dill. Legg fisken i en pose og legg den i kjøleskapet i 2 døgn.

Skrell og kutt potetene i terninger, og kok dem møre i vann.
Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Gjør dette på svak varme, det skal ikke bli brunt. Spe melk og potetvann i blandingen til du får en glatt og fin hvit saus.

Avkjøl potetene litt og bland dem i sausen. Smak til dette med masse dill, salt og pepper.

Ha sennepen i en bolle og tilsett sukker, eddik. Spe oljen inn i sennepen i en tynn stråle, Smak til sausen med salt, pepper og urter.

Anrett laksen, potetene og sausen fint på et fat.

Kilde: Lars Erik Vesterdal i radioprogrammet «Brønsj»/NRK P1