Gratinerte oskjell med urtekrem

Gratinerte oskjell skal serveres med en gang med godt landbrød, en frisk grønn salat og f.eks. et svakt hveteøl.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Gratinerte oskjell med urtekrem

Oskjell er en nordisk delikatesse som ikke trenger mye tilberedning.

Slik gjør du

Sjekk at oskjellene er friske. Skallet skal være helt lukket igjen. De som er åpne skal kastes. Skyll skjellene i rennende vann og skrap av sjøgress og andre vekster fra skjellet.

Legg skjellene på en varm grill eller på en stekeplate i ovnen, ca. 250 °C. Varmes forsiktig opp, så skjellet åpner seg.Ta dem av grillen eller ut av ovnen. Vri av det øverste skallet så saften blir igjen i det nederste skallet. Ha grovt salt i en ildfast form og legg skjellene i saltet, så de ligger stødig.

Varm ovnen til 250 °C. Finhakk hvitløk, bland inn i smøret sammen med creme fraiche og finhakket persille. Smak til med salt og pepper. Rør til en jevn krem.

Legg en klatt urtekrem med en teskje i hvert halve oskjell. Sett formen øverst i ovnen i ca. 5 minutter, til overflaten blir lett brun og kremen bobler.

Tips

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Michael Björklund i TV-serien Mat i Norden /YLE