Hamburger

Luksushamburger laga av Morten André Tungesvik.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Gourmetburger

Saftig hjemmelaget hamburger av rent oksekjøtt, med tilbehør som får det til å smelte på tungen.

Slik gjør du

Hamburgerbrød

Rør gjæren inn i lunket vann, tilsett 1 dl olivenolje og spe så rolig med hvetemel og sammalt hvete, litt og litt av gangen. Grovhakk oregano og ha i deigen, kna den deretter sammen med 2 ts salt. La den heve i minst en halvtime, så rull ut til burgerbrød-størrelse, og la brødene heve i ca en halvtime til. Stek dem på 180 ºC i ca 20 min.

Biff og bacon

Stek bacon til de er crispy.
Stek biffene på medium varme i ca 5 min. Skum smør med hvitløk over biffene. La de hvile.

Aioli

I en bolle blandes sennep, hvitvinseddik og 3 eggeplommer. Rasp deretter inn to fedd med hvitløk. Spe med en halvliter olivenolje mens du visper godt. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør

Sjampinjongen kuttes opp og stekes i folie. Når de er gylne tilsettes grovkuttede tomater, og la det stekes til tomatene er varme.

Rett før servering

Biffene legges tilbake på grillen og varmes opp igjen, mens du skummer smør over. Etter fem minutt legger du to ostebiter og bacon på.

Anrett det hele på en stor tallerken.

Kilde: Morten André Tungesvik