Slik gjør du
Kok opp melken. Rør hele tiden, så det ikke setter seg i bunnen. Hell i kefir. Fortsett å røre. Melken skiller seg, og osten samler seg. Visp, så osten blir finfordelt. Kok videre. Tilsett sukker og kanel. Kok inn til en fast masse. Rør av og til.
Hvis du vil ha en fastere masse, kan du tilsette en jevning av hvetemel og melk mot slutten av kokingen. Tilsett rosiner og kardemomme når det er omtrent en halv time igjen av kokingen.
Gommen serveres kald med et dryss av kanel.
Tips
Gomme er vanlig i mange deler av landet, og har mange lokale navn. Varianter kalles gubbost, gumme, gome, gombe, rauost, mølse, søst og dravle.
Noen bruker ris i gommen. Til denne oppskriften kan det tilsettes en liten kopp ris.
VIDEO: Reidun Halsen Vevelstad gir gommen et dryss kanel før den blir servert.
Kilde: Reidun Halsen Vevelstad i Fjernsynskjøkkenet 1981