Gomme

Gomme er vanlig i mange deler av landet, og kalles gubbost, gumme, gome, gombe, rauost, mølse, søst eller dravle.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Gomme

Gomme er et slags pålegg som brukes som tilbehør til lefse og vafler. Gommen lages av helmelk og kefir som kokes lenge. Den finnes i mange varianter over hele landet, men akkurat denne er fra Helgeland.

Slik gjør du

Kok opp melken. Rør hele tiden, så det ikke setter seg i bunnen. Hell i kefir. Fortsett å røre. Melken skiller seg, og osten samler seg. Visp, så osten blir finfordelt. Kok videre. Tilsett sukker og kanel. Kok inn til en fast masse. Rør av og til.

Hvis du vil ha en fastere masse, kan du tilsette en jevning av hvetemel og melk mot slutten av kokingen. Tilsett rosiner og kardemomme når det er omtrent en halv time igjen av kokingen.

Gommen serveres kald med et dryss av kanel.

Tips

Gomme er vanlig i mange deler av landet, og har mange lokale navn. Varianter kalles gubbost, gumme, gome, gombe, rauost, mølse, søst og dravle.

Noen bruker ris i gommen. Til denne oppskriften kan det tilsettes en liten kopp ris.

Reidun Halsen Vevelstad lager gomme i Fjernsynskjøkkenet i 1981

VIDEO: Reidun Halsen Vevelstad gir gommen et dryss kanel før den blir servert.

Kilde: Reidun Halsen Vevelstad i Fjernsynskjøkkenet 1981