NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Normal

Godt og glutenfritt

Det trenger ikke å være vrient å lage mat uten hvetemel. Her har vi samlet åtte oppskrifter på både hverdags- og festmat.

Jordbærkake med mandelbunn

Norske jordbær topper denne herlige mandelbunnen med pisket krem.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Jordbærkake med mandelbunn er ekstra fristende når de norske bærene er i sesong. I denne oppskriften blir mandelbunnen høy og lekker, selv om den gjerne faller litt sammen når den kommer ut av ovnen. Fyll med krem, bær og gjerne mynteblader til pynt.

Også eplekake kan lages glutenfri, som denne fra Lise Finckenhagen. Du må ha god tid, for kaken bør stå natten over i kjøleskapet. Den er likevel enkel å lage og holder seg god i flere dager.

Frangipane er kakefyll laget med mandler. Her har Tareq Taylor laget en muffinsvariant. De holder seg saftige lenge og er laget av glutenfrie meltyper.

Denne sjokoladekaken er mektig og deilig. Sjokoladen balanseres med friske bringebær og salt eller søt lakrissirup.

Gulrotkake er populært, og denne engelske varianten kommer fra Malin Båtmästar. Med ostekrem, pekannøtter, revet gulrot og eple, kan denne fort bli bra.

Denne blåbærkaken fra Alexandra De Paoli er både vegansk, melkefri og glutenfri. I tillegg skal den ikke stekes, men stå kaldt fem timer før servering.

Her er rugbrødsbollene som gir en næringsrik og glutenfri matpakke. Mette Blomsterberg putter i mange typer frø og lager tunfisksalat i tillegg.

Hjemmelagede tortillalefser er ekstra godt. Disse henger godt sammen, samtidig som du kan klare å få dem tynne. Oppskriften er fra Kathrine Sundvor-Halleland.