Frukt som egner seg godt til gelé er epler(syrlige, lite modne), appelsiner, sitroner og grapefrukt.
Gelé kan lages av saft som er kokt i dampkoker eller kokt vanlig i kjele. Lages gelé av dampkokt saft, bør den ikke dampes mer enn 30 minutter for at saften
ikke skal bli tynn.
Mål saften og hell i kjele. Bruk en lav, vid kjele. Da er koketiden kortere fordi fordampningen av vann skjer raskere. La det koke et par minutter. Tilsett sukkeret
litt etter litt, så det er oppløst før saften begynner å koke igjen.
La saften småkoke uten å røre i den. Koketiden er 5-20 minutter, avhengig av bær-/fruktsorten, kvalitet, modenhetsgrad, saftemåte, sukkermengde og om det brukes en vid eller smal kjele. Saft trukket ut med liten vanntilsetning, trenger kortest koketid. Koketiden avhenger også av størrelsen på porsjonen vi koker.
Det er en fordel å koke forholdsvis små porsjoner, for da blir geléen stiv med kortere koketid. Koker geléen for lenge, blir den seig og ikke stiv. Den blir også
mørk på farge og emmen på smak.
Geléprøven: Hell litt gelé på en tallerken og trekk en skje gjennom når den erkald. Hvis geléen ikke renner sammen, er den ferdig. Gjør den det, må den koke
noen minutter til.
6. La den ferdigkokte geléen stå noen minutter. Bruk en hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinnen som dannes på overflaten. Dannes det ikke noen hinne, må geléen tilsettes litt ekstra sukker og kokes opp igjen.
Øs geléen opp i varme gelékopper eller små glass. La denbli kald og ha parafinvoksover. Pass på at voksen kommer godt ned på kanten av glasset så ikkeluft slipper til. For å gjøre det lett å ta opp vokslokket, er det praktisk å sette en liten hyssingløkke i voksen før den har stivnet.
Oppskrift fra Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker