NRK Meny

Geit med rosmarin, potetmos og tomatsalat

På Vester Ulslev Vingaard på Lolland lages rødvin av druer som tørkes først. Det gir en kraftig smak. Nikolaj Kirk lager mat som passer til dansk vin. Han velger geitekjøtt, potetmos med innslag av sauemelk og en god tomatsalat med brød.

Slik gjør du

Skjær geitekjøttet i store terninger. Varm olje i en vid panne og brun kjøttet godt. Ta kjøttet av pannen og legg til side.

Grovhakk løken og ha den i oljen sammen med en hel hvitløk som er skåret over «rundt ekvator». La det surre noen sekunder. Ha i kjøttet igjen sammen med kaldt vann, så kjøttet er dekket. Krydre med salt og pepper. La det stå og småkoke under lokk i 1 1/2-2 timer til kjøttet er mørt. Ha eventuelt i litt mer vann underveis.

Potetmos
Vask potetene godt og ha dem i en gryte med vann og salt. La det koke til potetene er møre. Sil av vannet og mos potetene lett, ha i revet ost og yoghurt. Krydre med salt og pepper.

Tomatsalat
Skjær opp tomatene i grove biter. Legg dem i en skål med finhakket løk, revet hvitløk, salt og pepper. Ha i eddik, olje og sardiner. Skjær brødet i store terninger og ha dem i salaten. Hakk estragon og dryss over. Bland alt godt sammen så tomatene tar opp smaken.

Ta lokket av gryten med geitekjøttet og kok inn kraften. Riv sitronskall over. Ha i finhakkede krydderurter. Sving inn noen klatter smør.

Serveres med et godt glass vin ved siden av!

Kilde: Nikolaj Kirk i TV-serien De danske druer/DR