Fyrstikkpoteter

Fyrstikkpoteter med gressløk.

Foto: Trude Janet Maarud / NRK

Fyrstikkpoteter

Tynne potetpinner fritert i olje er kjempegodt sammen med de grillede og røykte blåskjellene fra Sverre Sætre i Sommeråpent.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Vask potetene godt. Skjær dem opp i tynne skiver, og deretter i tynne fyrstikk-pinner.

Legg potetpinnene i kaldt vann i ca 30 minutter. Det gjør at stivelsen trekkes ut av potetene, og da klistrer de seg ikke sammen når man steker dem.

Ta potetpinnene ut av vannet, og tørk dem godt på et papir. Det er viktig at potetpinnene er så tørre som mulig.

Varm oljen slik at den blir ca 180 °C. For å sjekke temperaturen kan du stikke en tresleiv i oljen. Når det bruser godt rundt treet, er den varm nok. Det er viktig at kjelen er stor slik at oljen bare når ¼ opp i kjelen. Oljen freser opp når potetene legges i. Ikke friter for mange av gangen, for da synker temperaturen på oljen. Ta opp potetene når de er gylne, og la dem renne av seg på et tørkepapir. Smak til med salt og pepper.


Tips

Ha i litt gressløk sammen med potetene på slutten av stekingen.
Server gjerne med majones smakt til med hvitløk.

Oppskrift:

Se også: Sommermat fra Sommeråpent

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2011