Fylte sjokolader med kanelfudge

Sjokoladekonfekt fylt med fudge.

Foto: Mads Svaneborg / DR

Fylte sjokolader med fudge

Du kan smake fudgen til med kanel, ingefær, sitron eller lime. Eller ingenting, da blir det bare den gode karamellsmaken.

Slik gjør du

Kanelfudge

Ha boksen med kondensert melk i en gryte. Hell over vann, så boksen er helt dekket. Sett gryten på komfyren, legg på lokk, og skru på varmen til det småkoker. Pass på at boksen hele tiden er dekket med vann. La det småkoke i fire timer.

Ta boksen opp av vannet, og la den bli helt avkjølt i kjøleskapet i minst tre timer. Åpne opp den kalde boksen, skrap ut karamellkremen, og rør den sammen med kanelen (smak til) til en jevn konsistens.

Ha kanelfudgen i en engangs sprøytepose og klipp et lite hull.

Temperert sjokolade

Hakk sjokoladen fint, eventuelt i en minihakker. Smelt litt mer enn halvparten forsiktig i en skål over varmt vannbad (ikke kokende) til sjokoladen er 48-50 grader.

Ha resten av den finhakkede sjokoladen i en annen større skål. Hell halvparten av den smeltede sjokoladen i skålen med finhakket sjokolade. La det smelte sammen under rolig omrøring. Ha i mer og mer av den smeltede sjokoladen, hvis det er nødvendig.

Temperaturen på sjokoladen skal nå være 31-33 grader. Hvis den er over 34 grader må man temperere på ny. Gjør en liten test for å sikre deg at den tempererte sjokoladen vil herde. Dypp en palettkniv i sjokoladen, la den ligge et par minutter og se at sjokoladen herder. Da er du sikker på at tempereringen har lykkes.

Fylte sjokolader

Puss sjokoladeformen grundig med en tørr, ren klut.

Fyll formens huller helt med temperert sjokolade. Bank formen lett, så eventuelle luftbobler forsvinner. Snu formen opp ned over skålen med temperert sjokolade eller et rent bakepapir. Tøm ut sjokoladen som ble til overs. Skrap toppen og sidene rene for sjokolade, sånn at det bare er sjokolade i formene. Snu formen på hodet på et fat med bakepapir. La sjokoladen stivne nesten helt i kjøleskap.

Ta formen ut av kjøleskapet, og snu den forsiktig, så du kan sprøyte fyllet i formene. Pass på at det ikke blir for mye fyll, så du ikke kan dekke med temperert sjokolade etterpå. Fyll temperert sjokolade over, så fudgen lukkes inne. Bank formen lett igjen, skrap toppen og sidene rene for sjokolade en gang til. Sett formen i kjøleskap en times tid, til sjokoladen er helt herdet.

Snu ut de fylte sjokoladene. Oppbevar sjokoladekonfekten kjølig. Best ved 10-15 grader i en lufttett beholder.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien «Jul hos Mette Blomsterberg»/DR