Laster innhold, vennligst vent..
Fylt kalkunlår

Kalkunlår fylt med stuffing og surret inn med spekeskinke. Her er de klare til steking.

Foto: Hanne Hoftun / NRK

Fylte kalkunlår og stekt kalkunbryst

Denne oppskriften er et nydelig alternativ til den vanlige måten å tilberede kalkunen på.

Slik gjør du

Rens kalkunen for innmat. Skjær av lårene og legg dem til side så lenge. Skjær av vingene ved det nederste leddet. Skjær av ryggbenet. Brystene skal sitte igjen på skroget. Skjær ryggbenet i mindre biter og bruk det i kraften.

Fylte kalkunlår
Ben ut kalkunlårene. Legg lårene på fjøla med skinnsiden ned. Føl med fingrene hvor lårbenet går. Bruk en skarp liten kniv og skjær langs med og rundt benet.
Løsne det i kneleddet og skjær det ut. Det er ikke så vanskelig, men vær forsiktig så du ikke skjærer igjennom kjøttet og skinnet.

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær bacon og sopp i små biter. Fres sjalottløk og hvitløk mykt og gyllent i smøret. Tilsett bacon og sopp. Fres videre til alt er gyllent. Smak til med salt og pepper og sett blandingen til avkjøling så lenge.

Kjør kyllingkjøttdeig med 1/4 ts salt i en food processor. Spe med egg og fløte, og kjør farsen raskt til den blir glatt og fin. Ha farsen over i en bolle, rør soppblandingen og urtene inn i farsen. Krydre med salt og pepper.
Fyll farsen inn i lårene, klem det godt inn og brett sammen etter beste evne. Pakk hvert lår inn i to skiver spekeskinke, la selve benpipen stikke ut, og bind sammen med kjøkkenhyssing så lårene beholder fasongen.

Brun dem i stekepanne med smør og olje. Legg lårene over i en passende ildfast form og slå stekefettet over. Kok ut pannen med en skvett vann og slå det også over i formen. Stek lårene videre i ovn ved 180 ºC i ca 1 time, eller til kjernetemperaturen er 70 ºC.
Hvil lårene får du skjærer dem i skiver.

Kalkunbryst
Gni brystene godt inn med romtemperert smør, salt og pepper. Sett skroget med brystet opp i en ildfast form med litt vann i bunnen. Stek ved 160 ºC i en halv time, legg skroget ned på den ene siden og stek en halv time, legg det ned på den andre siden og stek en halv time til. Øs stadig over stekesjyen. Øk temperaturen til 180 ºC slik at brystene blir pent gylne, det tar ca 20-30 minutter. Ta kalkunen ut av ovnen og la den hvile under løstsittende aluminiumsfolie.

Skjær ut brystfiletene og skjær dem så i pene skiver.


Tips

Serveres med fylte lår, fløtesaus, stekte eller glaserte poteter, rosenkål eller andre grønnsaker.

Kilde: Lise Finckenhagen