NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Fylte hveteboller med vaniljekrem og jordbærsyltetøy

Boller med vaniljekrem og jordbærsyltetøy.

Foto: Maria Lokna / NRK

Fylte hveteboller med vaniljekrem og jordbærsyltetøy

Fylte hveteboller med vaniljekrem og jordbærsyltetøy smaker ikke bare godt til fastelavn – Silja Kristianne Uteng serverer dem også til 17. mai!

Slik gjør du

Hveteboller

Ha alle ingredienser unntatt smør i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene.

Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, og la den heve i 1,5 timer.

Strø mel på kakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 40x50 centimeter.

Del deigen i biter på 100 g hver og til disse til runde baller.

Sett bollene på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie, og la dem heve i ca. 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og stek ved 175 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl.

Vaniljekrem

Pisk kremfløte og vanilje sammen til en silkemyk krem.

Syltetøy

Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen. Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk.

Kok bærene til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter 8–10 min., tas sukkeret i. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

Montering

Del bollene i to, sprøyt ut krem langs kanten på den ene delen, ha syltetøy i midten og legg den andre bolle-delen oppå. Strø gjerne litt melis over bollene.

Kilde: Silje Kristianne Uteng i «Gratulerer med dagen!», NRK1