Laster innhold, vennligst vent..
Fuldskager fra Sejerø

De tradisjonelle fuldskakene ligger nærmest salt og tørket timian. Bak er de friterte kakene, et par av de som ikke eksploderte.

Foto: Spise med Price / DR

Fuldskaker fra Sejerø

Små boller av svinekjøttdeig pakkes inn i deig av havregryn og hvetemel. Så kokes de i vann og spises med salt og timian. Brødrene Price lærer å lage tradisjonelle fuldskaker av Helle Tranborg Nørrevang på Sejerø vest for Sjælland. Men de må også prøve sin egen variant med frityr og asiatisk dipp.

Slik gjør du

Bland hakket svinekjøtt med revet løk, salt, timian og allehånde. Det er ikke tradisjon for å bruke pepper i farsen, men vi vil anbefale et par omganger med pepperkvernen.

Farsen trilles til små kjøttboller som settes på bakepapir. Sett dem i fryseren i 4-5 timer, til de er faste. Da blir de lettere å arbeide med videre.

Bland havregryn og vann og la det svelle i fem til ti minutter. Bland inn hvetemelet. Deigen skal være smidig og slippe hendene, men den må ikke bli for tørr.

Form en liten klump deig til en tynn pannekake. Legg deigen rundt en kjøttbolle. Deig som blir for mye knipes av, og kulen trilles helt rund. Fortsett til alle kjøttbollene er pakket inn i deig. Legg dem på et bakepapir som er strødd med mel etter hvert som de blir ferdige.

Kok fuldskakene i lett kokende vann i cirka 20 minutter. De vil stige opp til overflaten når de er ferdigkokte. Rør litt i vannet mens det koker, så ikke kakene setter seg i bunnen.

La kakene dryppe av i et dørslag. Sett fram salt og tørket timian til å dyppe kakene i. Tradisjonelt spises de uten annet tilbehør. Et glass dansk mørkt hvidtøl kan drikkes til.

Hvis man tør, kan man forsøke seg på å fritere fuldskakene i olje, i stedet for å koke dem. Men det er på eget ansvar! Da vi prøvde det var det noen av kakene som eksploderte, så hold avstand. Hvis det går bra, dryppes de av på kjøkkenpapir og kan serveres med asiatisk dipp.

Asiatisk dipp

Bland alle ingrediensene sammen og la dippen stå litt før den serveres.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat (Spise med Price)/DR