Laster innhold, vennligst vent..
Fruktterte med sitronfromasj

Mette Blomsterberg gir fruktterten et lite dryss grovhakkede pistasjnøtter på toppen av jordbærene.

Foto: Fra tv-serien Danmarks beste kaker / DR

Fruktterte med sitronfromasj

Jordbærterte med sitronfromasj ble det denne gangen. Du kan variere hvilken fruktsmak du vil ha på fromasjen og hva slags bær eller frukt du bruker på toppen.

Slik gjør du

Bak kaken i en terteform med løs bunn, ca. 24 cm i diameter. Bruk ca. 500 g tørkede kikerter i formen når du steker mørdeigen.

Mørdeig

Skjær opp vaniljestangen på langs. Skrap frøene ut med en liten kniv. Frøene blandes med litt sukker på bordet med kniven sånn at frøene fordeler seg.

Kna alle ingrediensene sammen med hendene til en jevn deig. Sett den kaldt 1/2 time før den kjevles ut.

Kjevle deigen relativt tynn i litt mel. Legg deigen forsiktig ned i terteformen. Formen skal ikke smøres. Trykk deigen fast til kant og bunn. Over deigen legges et bakepapir som fylles med kikerter. Bak bunnen i ovnen ved 170 °C i 15-18 minutter, til den er lett gyllen. Avkjøl bunnen i kjøleskapet, mens den står i formen.

Når den er kald tas kikertene forsiktig ut. La kaken være i formen.

Sitronfromasj

Gelatinen legges i bløt i 1/2 liter kaldt vann i 1/2 time.

Fløten piskes til en lett krem.

Skjær opp vaniljestangen på langs. Skrap frøene ut med en liten kniv. Frøene blandes med litt sukker på bordet med kniven sånn at frøene fordeler seg.

Eggeplommer, sukker og vaniljesukker piskes med en håndmikser til en luftig eggedosis.

Pisk eggehvitene i en annen skål til en luftig og seig masse.

Ha sitronsaften i en liten gryte, gi den et kort oppkok og ta den av varmen. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme sitronsaften. Rør til gelatinen har smeltet helt.

Den lunkne sitronblandingen vendes fort inn i eggedosisen. Kremen vendes forsiktig inn, etterfulgt av eggehviten. Slutt med en gang massen er blandet. Sitronfromasjen smøres på mørdeigsbunnen. Sett kaken i kjøleskapet et par timer så fromasjen stivner.

Aprikosgelé

Gelatinen legges i bløt i 1/2 liter kaldt vann i 1/2 time.

Grovhakk aprikosene. Kok opp aprikoser, sukker og vann på svak varme i en gryte med lokk i ca. 10-15 minutter. Ta gryten av varmen og la den stå til avkjøling i 5 minutter. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme aprikosblandingen. Sil av aprikosene.

Bruk geleen etter ca. 10 minutter, eller varm den litt opp hvis det er nødvendig.

Fruktterte med sitronfromasj og jordbær

Ta den kalde terten ut av formen. Jordbærene skylles og tørkes. Skjær jordbærene i to og legg dem i et fint mønster på kaken. Den lunkne aprikosgeleen pensles forsiktig over jordbærene. Dryss over grovhakkede pistasjnøtter. Kaken oppbevares kaldt til den skal serveres.

Tips

Smør et lag smeltet sjokolade over den lunkne mørdeigsbunnen når du har fjernet kikertene. Da holder bunnen seg sprø lenger.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR