NRK Meny
Tyttebær i vann og fruktlær

Godteri laget kun på bær. Ingen tilsetninger, bare tørking.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Fruktlær

Visste du at du kan konservere bær uten sukker, uten frysebok og uten koking? Alexandra De Paoli i TV-serien Hygge i Strömsö bruker gammeldagse metoder. Hun lager fruktgodteri bare ved å tørke på 50 grader.

Slik gjør du

Fruktlær

Fruktlær er en gammel metode å ta vare på store mengder bær. Man får en matte av tørkede bær som kan rives i biter eller klippes i strimler - som bringebærstrimler. Da har du godteri som er uten tilsatt sukker, tilsatt farge eller tilsatt smak. Fruktlær har mye smak, er leskende og fylt med energi, vitaminer og mineraler. Perfekt å ha med på tur eller i håndvesken i stedet for snop. Det føles bedre enn en pose rosiner, og smaken er fantastisk. Fruktlær kan lages av de fleste frukter og bær. Vi testet bringebær, blåbær, solbær og bjørnebær. Bringebærlæret var best, tett fulgt av blåbær.

Lag fruktlær

Kjør ferske eller frosne bær i en mixer/blender til en jevn puré.

Hell pureen ut på en plate dekket med silikonmatte eller bakepapir. Bruk en slikkepott til å jevne pureen ut, den skal være omtrent tre millimeter tykk. Blir det for tynt, blir det fruktpapir, og dersom det blir for tykt blir det fruktmyggel. Prøv å lage rette kanter, så du kan klippe fine strimler.

Tørkes i ovnen på 50 grader med ovnsdøren på klem i cirka åtte timer. Hvis du har flere plater i ovnen på en gang, er det lurt på flytte på dem innimellom. Pass på så læret ikke tørker for mye og blir sprøtt. Det er ferdig når du kan ta i læret uten at det kladder.

Klipp strimler av fruktlæret og rull dem sammen. Oppbevares i lufttett glass.

Kilde: Alexandra De Paoli i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE