NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Fruktkake

La fruktkakene ligge på et kaldt sted i 3–4 uker. Har du en kjellerbod eller et annet kaldt rom, kan de gjerne ligge der. Jeg har ikke det, så mine ligger i kjøleskapet, sier Marit Røttingsnes Westlie.

Foto: Øystein Westlie

Fruktkake

– Dette er en fornorsket versjon av de engelske julekakene, og jeg elsker denne versjonen, sier Marit Røttingsnes Westlie. Kaka blir bedre når den får stå noen uker, så lag den gjerne i begynnelsen av desember.

Slik gjør du

Oppskriften er lånt fra Marit Røttingsnes Westlies blogg, frutimian.no.

Stekes på 150 grader i 1 ½ time.
Kle 3 brødformer, på 1 ½ liter hver, med bakepapir.

Pisk egg og sukker hvitt i en stor bolle. Samtidig smelter du smøret og skjærer opp fikenen og cocktailbærene i småbiter.

Ha litt av hvetemelet i en bolle sammen med fiken, cocktailbær og rosiner. Rør til alt er dekt med melet. Hvis ikke risikerer du at du får store klumper med fiken eller rosiner i kaka.

Grovhakk nøttene.
Bland resten av hvetemelet, bakepulver, kardemomme og kanel.

Når egg- og sukkerblandingen har blitt hvit og luftig, blander du inn det smeltede smøret og melblandingen vekselvis. Ha i rømmen og la alt bli godt blandet. Så har du i den tørkede frukten. Den rører jeg alltid inn for hånd sånn at den ikke blir knust av vispene på miksmasteren. Det skal være en tykk røre.

Ha røren over i brødformene og bruk en skje til å glatte ut toppen. Stekes på nest nederste rille i 1 ½ time.

La kakene avkjøles i formen før du hvelver dem ut og pakker dem godt inn i aluminiumsfolie.

Tips

– Fruktkaken er søt, men ikke for søt, sier Marit Røttingsnens Westlie til reporter Cornelia Bjørke-Hill.

Se også: Juleoppskrifter fra NRK Østfold

Kilde: Fru Timian / Marit Røttingsnes Westlie