Friterte piroger

Piroger med fyll av lammepølse, ost, sopp og sellerirot servert med epledipp.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Friterte piroger

Lyst på noe salt og sprøtt? Eller noe å servere gjestene i en fart? Pirogene kan du fryse, så er det bare å fritere og servere. Den friske syrlige epledippen kan også fryses.

Slik gjør du

Piroger med gammelt brød

Legg brødet i bløt en liten stund.

Kjør brød i mikseren, tilsett mel, litt om gangen, og olje til en fast pastadeig. Mengden mel varierer etter hvor mye vann brødet har tatt opp i seg. La deigen hvile kaldt i cirka en time.

Kjevle ut tynne flak av deigen. Legg en klatt av fyllet på hvert flak. Pensle med egg rundt kantene, og legg et flak av deigen over. Trykk sammen og skjær bort deig som er til overs. Legg pirogene rett i fryseren eller rett i frityrgryta.

Varm opp oljen til 170–180 grader før pirogene legges forsiktig i. Friter i 3–4 minutter til pirogene er gylne og sprø.

Fyll med lammepølse og sopp

Stek finhakket løk i litt smør under lokk. Tilsett sopp, fres til væsken er borte. Grovhakk soppen.

Dra skinnet av lammepølsene og finhakk innmaten.

Skjær selleriroten i terninger og kok i lettsaltet vann til de er møre. Avkjøl.

Bland pølse, sopp, avkjølt sellerirot med ost og smak til med salt og pepper.

Epledipp til pirogene

Skjær eplene i grove biter med skall. Damp dem raskt i en gryte under lokk med litt eplemost. Kjør i blenderen med eplesidereddik, solsikkeolje og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE