NRK Meny
Friterte chips av søtpoteter

Friterte søtpotetchips og korianderblader servert til krydret bønnemos.

Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

Friterte chips av søtpoteter og krydret bønnemos

Chips av tynne skiver søtpoteter serveres til krydret bønnemos laget av svarte bønner.

Slik gjør du

Søtpotetene vaskes og skrelles og skjæres i papirtynne skiver på en mandolin.

Oljen varmes opp. Potetene friteres i oljen til de blir gylne og sprø. Legg chipsene på fettsugende tørkepapir og dryss over rikelig med salt.

Friter korianderbladene etterpå. Når de er helt sprø og knasende legges de på tørkepapir.

Chipsene spises som de er eller som tilbehør til bønnemos eller uer.

Krydret bønnemos av svarte bønner
Bønnene legges i bløt i en skål med vann natten over. Skålen skal være tildekket og stå i kjøleskapet. Neste dag helles vannet av og bønnene skylles grundig. Bønnene kokes i lettsaltet vann til de er helt møre, det tar mellom 45 og 60 minutter.

Finhakket løk stekes i pannen til den er klar og gjennomsiktig. Så tilsettes finhakket hvitløk og steker med et par minutter.

Spisskummen ristes på en panne før de støtes i en morter eller males i en kvern.

Vannet fra de ferdigkokte bønnene helles av og bønnene moses med litt nykokt vann til en jevn mos. Mosen stekes i pannen sammen med løk og hvitløk og smakes til med mye malt spisskummen, søt chilisaus og salt.

Bønnemosen er god på skiven, i tortillas eller som dip til nachos eller oppskårne grønnsaker.

Tips

Oppskrift:

Flere oppskrifter: Mat med Anne

Kilde: Anne Hjernøe i TV-serien Mat med Anne/DR