NRK Meny
Hønsefrikassé
Foto: Astrid Hals / egg.no

Frikassé med kylling eller høns

Frikassé er mat med lange tradisjoner i Norge. Retten er opprinnelig fransk, kunne lages med brun eller hvit saus, og med alle typer kjøtt.

Slik gjør du

Det er lite kjøtt på en høne, og den trenger lang koketid. Til gjengjeld er høne svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Den kan eventuelt legges dypfryst i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Det blir mye fett oppå kraften etter koking. Fettet kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus.

Legg kylling eller høns i en kjele.
Tilsett salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og eventuelt persille- og sellerirot.
Hell på 1 1/2 liter kokende vann, eller til det så vidt dekker.
La kyllingen trekke under lokk i 3/4-1 time, høns i ca. 2 timer, til lårbenet lett kan løsnes fra skroget.

Ta høns eller kylling opp av kraften.
Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.

Skjær grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 15 minutter, til de er møre.
Sil kraften og sett grønnsakene til side.

Smelt smøret i kjelen.
Rør inn mel og spe med varm kraft, litt etter litt, under omrøring, til en halvtynn saus.
La sausen koke litt, og smak den eventuelt til med salt eller smuldret buljongterning, pepper og fløte.

Fjern skinn og bein, og skjær kjøttet i passe biter som legges i sausen.
Tilsett grønnsakene og la alt bli godt gjennomvarmt før servering.
Dryss persille eller annet grønt over.

Tips

Server gjerne frikasseen i dype middagstallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.

Kilde: www.egg.no