Laster innhold, vennligst vent..
Fragilité med nøtter, nougat og mokka

De ristede hasselnøttene gir et knasende motspill til den myke nougatsmørkremen.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Fragilité med nøtter, nougat og mokka

Fragilité er fransk og betyr skjørhet. Denne kaken er laget av marengsbunner, som lett går i stykker. Kombinasjonen av hasselnøtter, nougat og espresso gir denne oppskriften på Mette Blomsterbergs mokkafragilité en fyldig smak.

Slik gjør du

Hasselnøttbunner

Lag en hasselnøttgrøt ved å kjøre halvparten av sukkeret og alle hasselnøttene så fint som mulig i en matprosessor. Tilsett en tredel av eggehvitene og la «grøten» kjøre noen minutter. Ha «grøten» i en bolle.

Bland potetmel og fire spiseskjeer av det resterende sukkeret i en stor bolle. Bollen skal kunne romme all marengsen, når den blir pisket. Tilsett resten av eggehvitene, og pisk dem til en stiv og seig marengs. Ha i resten av sukkeret underveis. Rør nøttegrøten sammen med en tredel av marengsen, rør godt. Ha dette i skålen med marengsen, og vend alt forsiktig sammen. Stopp så fort massen er jevn.

Gjør klar bakeplater med bakepapir. Det skal lages tre bunner av kakedeigen. Bruk kakeringen som en mal for å lage like store bunner. Sett bakeringen på bakepapiret.

Ha deigen i en engangs sprøytepose. Klipp et hull på en centimeter. Sprøyt ut deigen i tre sirkler i et helt jevnt, cirka en halv centimeter tykt lag. Stopp cirka en halv centimeter fra kakeringens kant. Flytt malen og gjenta.

Bak bunnene på 170 grader i 18-22 minutter, til de er gylne og gir etter for lett trykk. Avkjøl bunnene helt. Ta bakepapiret forsiktig av.

Smørkrem

Smelt nougaten i en liten skål over vannbad. Ha romtemperert smør og melis i en skål, og rør det luftig i minimum ti minutter. Bruker du en miksmaster brukes K-spaden. Bruker du en håndmikser brukes vispene. Ha i den smeltede nougaten mens du rører. Bland inn den kalde espressoen, litt av gangen.

Sett sammen kaken

Sett to til tre spiseskjeer smørkrem til side. Den skal brukes til å pynte kaken med til slutt. Ha resten av smørkremen i en engangs sprøytepose. Legg den første hasselnøttbunnen i den rengjorte kakeringen. Klipp et to centimeter stort hull i sprøyteposen og sprøyt ut smørkremen i et jevnt lag på cirka en centimeters tykkelse. Legg på en ny bunn og gjenta med smørkrem til alle bunnene er brukt. Avslutt med en bunn. Sett kaken i kjøleskapet i minst tre timer, eller gjerne til neste dag.

Rist hasselnøttene i ovnen ved 180 grader i cirka åtte minutter. Avkjøles lett. Få av skallet ved å massere nøttene mellom hendene. Avkjøl nøttene helt, og kjør dem i en matprosessor.

Ta den kalde kaken ut av formen. Bruk en liten kniv eller en skibrenner. Smør smørkremen tynt ut på toppen og siden av kaken. Lim på de finhakkede nøttene. Dryss over litt siktet melis.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR