Laster innhold, vennligst vent..
Fløtekaramaller med smør og vanilje

Karameller som blir slik at alle kan spise dem uten frykt for å miste plomber i tennene. Hvis karamellmassen ikke overstiger 122 grader, blir de så myke som de skal være.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Fløtekarameller med smør og vanilje

Varmt sukker skal man være forsiktig med, men med litt ekstra oppmerksomhet kan du lage de deiligste fløtekarameller med oppskrift fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Smelt sirup eller glukose og sukker i en mellomstor kjele med høye kanter. Kok sukkeret til gyllen karamell over middels varme. Prøv å unngå å røre mye.

Det er viktig at sukkeret er skikkelig smeltet, uten sukkerkorn eller sukkerklumper. Finkornet sukker er litt enklere å jobbe med. Pass på hele tiden slik at karamellen ikke blir for mørk eller i verste fall blir brent.

Kok opp fløte, smør og frøene fra vaniljestangen. Sil den varme fløteblandingen over karamellen. Vær forsiktig, dette er varmt. Rør godt om med en tresleiv. La karamellmassen koke videre til cirka 120-122 grader. Bruk gjerne et termometer.

Du kan også dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen. Så myke eller harde som de blir i vannet, blir den ferdige karamellen. Er karamellen for myk, så koker du den lenger.

Hell karamellmassen over i en liten form kledd med bakepapir. Avkjøl og skjær karamellen i passende biter.

Tips

Karamellene bør oppbevares i kjøleskap.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen»