Slik gjør du
Smelt sirup eller glukose og sukker i en mellomstor kjele med høye kanter. Kok sukkeret til gyllen karamell over middels varme. Prøv å unngå å røre mye.
Det er viktig at sukkeret er skikkelig smeltet, uten sukkerkorn eller sukkerklumper. Finkornet sukker er litt enklere å jobbe med. Pass på hele tiden slik at karamellen ikke blir for mørk eller i verste fall blir brent.
Kok opp fløte, smør og frøene fra vaniljestangen. Sil den varme fløteblandingen over karamellen. Vær forsiktig, dette er varmt. Rør godt om med en tresleiv. La karamellmassen koke videre til cirka 120-122 grader. Bruk gjerne et termometer.
Du kan også dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen. Så myke eller harde som de blir i vannet, blir den ferdige karamellen. Er karamellen for myk, så koker du den lenger.
Hell karamellmassen over i en liten form kledd med bakepapir. Avkjøl og skjær karamellen i passende biter.
Tips
Karamellene bør oppbevares i kjøleskap.