Laster innhold, vennligst vent..
Flesk og duppe

Flesk og duppe er norsk tradisjonsmat som kanskje har gått litt i glemmeboka for noen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Flesk og duppe

Flesk og duppe er enkel og velsmakende husmannskost, som kanskje minner om bestemor. Sprøtt flesk duppet i deilig saus er typisk norsk.

Slik gjør du

Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter. Ha alt over i en kasserolle, hell i vann så det dekker grønnsakene og tilsett en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre.

Hell av kokevannet og damp grønnsakene «tørre» i kasserollen. Ha i smøret, og eventuelt litt fløte, og mos alt godt samme. Smak til med salt og pepper.

Skjær flesket i cirka en centimeter tykke skiver.

Smelt smøret i en kasserolle og rør inn melet. Spe med varm melk mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småkoke et par minutter under stadig omrøring. Virker den veldig tykk kan du ha i en ekstra skvett med melk.

Smak til med salt og pepper. For ekstra smak kan du i tillegg smake sausen til med finrevet pepperrot eller sterk sennep. Rør til slutt inn litt hakket persille eller gressløk.

Stek fleskeskivene gylne og sprø på begge sider. Hell fettet fra pannen over i den hvite sausen. Serveres med kokte poteter og kålrotstappe.

Tips

Lise serverer flesk og duppe med stekte epler. Det gir en friskhet til retten.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet Holm på NRK P1+