NRK Meny

Fiskesuppe

Fiskesuppe er ikke bare god og sunn vintermat, den er også forbløffende enkelt å lage. Her får du mesterkokken Harald Osas oppskrift.

Slik gjør du

Skjær fiskefiletene i stykker slik at du har to fiskestykker pr. person.
Blåskjellene vaskes, renses og has rett i en tørr, varm gryte – legg på lokk og la skjellene dampe til de har åpnet seg. Hell over i en bolle til avkjøling. Kraften fra skjellene tas vare på til suppen. Skjellene renses og settes tilside.

Rotgrønnsakene vaskes og renses. Stykkes i passe serveringsbiter. Sjampinjongen skjæres i skiver. Tomatene deles – innmaten fjernes og tomatene skjæres i strimler eller terninger. Potene skrelles og skjæres i tykke skiver.

Smørsausen
Smørsausen tilberedes ved å koke vin og løk ned til ca 1/3 av mengden – tilsett fløte og la det koke et minutt. Smøret skjæres i små terninger og røres bit for bit inn i fløten. Pass på å røre hele tiden og hold sausen rett under kokepunktet. Sausen settes tilside i vannbad – den må ikke koke.

Fiskesuppen
Begynn på suppen ved å ha alle rotgrønnsakene i en gryte. Dekk grønnsakene med fiskekraft eller bare vann – husk blåskjellkraften. Kok opp og smak til med salt. Når grønnsakene er nesten møre tilsettes potetene. La suppen trekke på svak varme til potetene er halvkokt. Legg fiskebitene i suppen og la den trekke et par minutter. Nå tilsettes sjampinjong, reker, blåskjell, tomater og friske urter. Vend dette forsiktig inn i suppen slik at ikke fisk og poteter går i stykker – kok opp – tilsett smørsausen og suppen er klar for servering.
Godt brød hører til.

Kilde: Harald Osa