Hei! Mitt forslag består av hovedrett og dessert. Hovedretten er kanskje ikke en typisk Amerikansk-Italiensk rett, og jeg vet ikke om dette ville vært en av Tonys favoritter, men jeg tror Furio og andre ekte italienere ville likt den svært godt. Desserten er en klassiker. Det er faktisk nasjonaldesserten i Italia.
Hovedrett: Fiskerisotto med safran
Dette trenger du for 6-8 portioner.
3 hvitløkfedd, finhakket
3 ss bladpersille, finhakket
10 ss olivenolje
300 g skrellede reker
150 g steinbitt skåret i 1 cm biter
150 g laks/ørret skåret i 1 cm biter
1 ½ l varm hønse- eller fiskekraft
450 g risottoris
1 ¼ dl tørr italiensk hvitvin
2 tomater uten kjerne, flådde og hakket
0,25 g safran
Fres hvitløk, 2 ss persille og safran i 2 ss olivenolje i 2 min. Tilsett reker og fiskebiter og fres i ca. 2 min. Ta rekene og fisken opp og legg på tallerken. Tilsett 3 ss olje og surr løk i ca. 5 min. til den er mør. Tilsett risottoris og la den surre i 2 min. under omrøring. Hell over vin og fortsett å koke til vinen er absorbert. Rør ofte. Tilsett 1 dl kraft. La den bli absorbert og tilsett deretter 1 dl i intervaller til det er tomt. Etter 20–25 min. er risottoen ferdig. Husk å tilsette mer væske hvis den ikke er ferdig kokt (kan bruke vann). All væske må være varm når den helles over risen. Rør inn reker og fiskebiter. La de surre med de siste 2 min. Smak gjerne til med noe fiskekrydder hvis du ønsker en ytterligere kryddersmak. Alternativt salt og pepper. Safranen kan også byttes ut med fiskekrydder (for eksempel rouille, persillade superb, sitronpepper spesial). Rør til sist inn de siste skjeer med olje og topp det hele med fersk persille.
NB! I fiskerisotto brukes ikke parmesanost verken i risottoen eller som topping. Grunnen til dette er at parmesanen dreper fiskesmaken.
Dessert: Zabione
5-6 eggeplommer
1 dl sukker
1 dl rom eller konjakk
kanel
1 stang vanilje
2 1/5 dl fløte
50 g mandler
Marengs eller småkaker
Pisk eggeplommene hvite med sukker og tilsett rom eller konjakk. Hell den i en bolle og dryss kanel over. Bland vaniljekornene i stivpisket fløte og bre den over eggemassen når den er helt kald. Skåld mandlene, grovhakk og dryss over desserten. La den stå i kjøleskapet til den skal serveres med marengs og småkaker til.
Håper det smaker!
- Les mer: Vinn en Sopranos-kokebok