NRK Meny
Fiskelasagne

Lag på lag med fisk, sauser og pastaplater.

Foto: DR

Fiskelasagne

Dette er Adam Prices nesten hemmelige oppskrift på lasagne med fisk.

Slik gjør du

Tomatsaus
Om vinteren kan de store flotte tomatene bli litt bleke. Da kan de godt erstattes av dem som ser mest modne ut.

Løk og hvitløk hakkes ganske fint. De friske tomatene hakkes også. Varm opp olje i en tykkbunnet gryte. Du trenger ikke være gjerrig med oljen. Når oljen er varm has løk og hvitløk i, og du steker til de er gjennomsiktige. Så has hakkede tomater og oregano i og får lov å koke med i 3-4 minutter.

Deretter tilsettes flådde tomater. De moses godt med en stor skje. Hell på hvitvin og la sausen småkoke på meget lav varme i ca. ½ time, kanskje litt mer. Hvis den begynner å koke tørr, tilsettes litt vann.

Så smakes den godt til med salt, pepper og sukker. Det er ikke meningen at sausen skal være søt, men den skal heller ikke være sur. Det er et spørsmål om balanse.

Pesto
Alle ingrediensene - men bare halvparten av oljen og sitronsaften- has i en blender eller en food prosessor. Kjør blenderen og tilsett olje til konsistensen er som du liker den.

Smak til med sitronsaft og pepper og kanskje litt havsalt - men pass på. Parmesanosten er ganske salt, så det skal ikke salt ifra begynnelsen.

Hvitløksmak i pesto er en smakssak. Den bør være markant, men noen liker smaken kraftigere enn andre. Pesto er en saus hvor det gjelder å finne sin egen favorittblanding.

Bechamelsaus
Smelt smøret i en kjele, og rør inn melet. Rør godt og bak melet av uten at det brunes. Ha deretter på litt melk om gangen, mens det piskes kraftig i sausen.

Når all melken er rørt inn i sausen tilsettes løken og laurbærbladet. La sausen koke på svak varme i 15-20 minutter. Rør av og til. Smak sausen til med salt, hvit pepper og rikelig med revet muskatnøtt. Sil sausen. Du kan godt la være å ha i løk og laurbærblad.

I dette tilfellet, hvor bechamelsausen skal brukes til lasagne, smakes den videre til med 2-3 ss revet parmesan. Og nå heter den faktisk mornay-saus.

Fiskelasagne
Nå skal fiskelasagnen settes sammen. Sett ovnen på 200-220 °C. Bruk en god lasagneform - en rektangulær ildfast form med høye kanter er best.

Skjær fisken i strimler på størrelse med en langfinger.

Så settes lasagnen sammen: start med et lag fisk. Ha på noen skjeer tomatsaus, noen skjeer bechamelsaus og noen klatter her og der med pesto. Så has et lag med lasagneplater på. Og sånn fortsetter man. Avslutt med et lag pasta - og ha den siste resten av bechamelsaus på toppen. Eventuelt litt pesto. Riv litt ekstra parmesan på toppen.

Sett formen i ovnen i 25-30 minutter. Hold øye med den. Når overflaten er gyllen og smeltet og boblende, er den klar. Gi den eventuelt noen få minutter utenfor ovnen før servering. Lasagnen skal være ganske fuktig men på ingen måte flytende.

Tips

Tilbehør
En god, grønn salat vendt i olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper er godt å spise til, og kanskje litt godt brød. Men retten kan også stå for seg selv.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR