Laster innhold, vennligst vent..
Fiskegrateng

Lise Finckenhagen serverer fiskegrateng med råkostsalat med gulrøtter og appelsinbåter.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Fiskegrateng

Fiskegrateng er en glimrende måte å bruke opp fiskerester på. Men det er jo så godt med fiskegrateng at vi gjerne begynner i den enden. Lise Finckenhagen har oppskrift og fine tips.

Slik gjør du

Kok pastaen som vanlig og la den renne godt av seg i dørslag.

Skjær fisken i jevne biter og la fiskebitene trekke (vannet skal ikke koke når fisken er i) et par minutter i lettsaltet vann. Ta fisken opp av vannet.

Smelt smøret i en kasserolle og visp inn melet. Spe med kokevann og melk under omrøring. La sausen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat.

Trekk sausen til side, visp sammen eggene og rør de inn i sausen. Vend forsiktig sammen pasta, fisk, saus og basilikum. Hell det over i en smurt form. Dryss over loffsmuler blandet med revet parmesan.

Gratiner gratengen ved 200 °C i ca. 30 minutter. Server gjerne med smeltet smør, sitronbåter og råkost eller kokte grønnsaker.

Tips

Ønsker du en litt luftigere variant kan du skille eggene, røre eggeplommene inn i sausen, for så å stivpiske eggehvitene og vende dem inn i gratengblandingen til slutt.

Fiskegrateng er en glimrende måte å bruke opp fiskerester på. Ferdig kokt eller stekt fisk blandes direkte med kokt pasta og varm saus. Kokevannet til sausen kan erstattes med fiskekraft eller ekstra melk. Ellers er fremgangsmåten lik.

I stedet for loffsmuler og parmesan kan du bare bruke loffsmuler eller bare bruke revet ost om du ønsker det.

Grønnsaker kan gjerne blandes inn i gratengen. Da bør du koke eller steke grønnsakene møre før du vender dem sammen med pasta, fisk og saus.

Se også: Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen