NRK Meny
Fisk på pinne
Foto: Den Norske Turistforening

Fisk på pinne

Dette er en enkel rett som er meget lett å tilberede. Den passer på all slags fisk fra fersk- eller saltvann, men ikke veldig store eksemplarer. Du behøver strengt tatt ikke annet enn en fisk, et bål, en pinne og en kniv, resten ordner seg selv.

Slik gjør du

Rens fisken skikkelig. Det er ikke nødvendig å skrape skjell, for skinnet skal ikke spises.
Spikk en solid kjepp, ca 1,5 cm tykk, helst av løvtre, og ta av barken på stykket som skal inn i fisken. (bark setter litt smak). Det er også lurt å "forvarme" pinnen litt over glørne, slik at safta (sevjen) er tørket før du begynner stekingen. Ikke bruk tørre (døde) pinner, for de vil kunne brenne av under stekeprosessen.
Behold hode og hale og stikk kjeppen, som er spisset, inn gjennom kjeften på fisken. Fest spissen i kjøttet bak gattåpningen. Gni salt, sitronpepper og litt knuste laurbærblad inn i kjøttet og la det trekke litt. Hvis kjøttet virker tørt kan du påføre litt smør eller matolje.
La bålet brenne ned til det kun er en solid glohaug. Over den steker du fisken, som skal roteres for ikke å bli svidd på siden som er nærmest varmen. Vær hele tiden oppmerksom, slik at ikke skinnet blir veldig svidd, for da tørker også kjøttet. Reguler derfor varmen med avstand mellom spidd og glør.
Hvis du setter ned en kløftet pinne på den andre siden av bålet, kan du lettere rotere spiddet. Sjekk med jevne mellomrom når kjøttet er gjennomstekt, slik at beina slipper.
Spis direkte fra fiskeskinnet med skje eller gaffel - eller fingrene. Hvis du er lur, har du samtidig foliestekt noen poteter og grønnsaker dypt nede i glohaugen. Husk at det er mye fine bær og urter å finne i skogen. Et lett dryss av einernåler setter en ekstra smak på fiskekjøttet. Om høsten kan du også knuse einerbær og lage ditt eget krydder. Glem heller ikke alle våre gode matsopper. Steinsopp, piggsopp og kantarell burde være trygge for de fleste.

Kilde: Den Norske Turistforening