Fish and chips
Foto: Joerg Beuge / Colourbox

Fish and chips

Fish and chips. Dette er langt fra en sunn rett, men av og til er det godt å være litt syndig, mener kokk Inge Johnsen.

Slik gjør du

Sikt melet i en bolle og tilsett sukker. Pisk inn øl, salt og eggeplommer. Bland inn melk og vann til en tykk, flytende røre. La røren svelle i ca 30 minutter. Pisk eggehviter og vend dem inn i røren.

Mens røren sveller, del potetene i staver, ca 1 cm tykke. Legg dem i rennende vann i ca 30 min for å få ut stivelsen. Ta dem opp og tørk dem godt på et kjøkkenpapir.

Varm opp oljen i en gryte med høye kanter til det freser godt rundt en tresleiv. Stek potetene til de er møre, ta dem opp og la dem dryppe av. Stek dem en gang til, til de er brune og sprø. Ta dem opp og dryss over salt.

Skyll fisken, og tørk den godt med kjøkkenpapir. Skjær biter på ca 80 g, og vend dem lett i frityrrøren. Stek noen få biter om gangen i oljen - ca 4 min - til de er gyllenbrune.

Underveis kan de ferdige bitene legges i en ildfast form i stekeovnen for å holdes varme.

Tips

Brett ut litt avispapir, legg chipsen og fisken oppi, og rull sammen til et kremmerhus. Smaksettes med eddik og salt.

Kilde: Inge Johnsen, Norgesglasset