Slik gjør du
Potetene
Start med pommes frites. Bakepotetene skrelles og skjæres i passe store staver. Legg dem i kaldt vann i cirka en time. Vannet skal byttes et par ganger.
Kok potetene i saltet vann til de er nesten møre, og avkjøl dem deretter på et kjøkkenhåndkle.
Stek dem i frityrolje som holder cirka 140–150 grader til de begynner å få litt farge (cirka 5–6 minutter). Stek potetene i flere omganger, ikke for mange om gangen. Legg dem til sides. Dette kan gjøres i god tid.
Rett før potetene skal serveres steker du dem i rykende varm frityrolje (cirka 190 grader) til de er gylne og sprø. Dette gjøres også i flere omganger. Legg dem over på litt tørkepapir slik at det trekker til seg overflødig olje. Strø over litt salt.
Fisken
Strø litt salt på torskefiletene og la dem ligge en halv times tid. Rør melet sammen med ølet og eggeplommene til en glatt røre. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i røren.
Varm oljen til 180 grader i en stor gryte. Dypp fiskestykkene i røren, la dem dryppe litt fra seg og ha dem forsiktig ned i oljen. De skal dekkes helt. Friter fisken til den er gyllen og sprø.
La fiskestykkene renne av seg på tørkepapir.
Det tar ikke mer enn noen minutter å fritere fisken, så det lønner seg å ha potetene klare. De kan holdes varme i stekeovnen mens du friterer fisken.
Tips
Tradisjonelt serveres fish and chips i et avispapir sammen med salt og litt eddik.