NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Fish and chips

Fish and chips, frityrstekt fisk og frityrstekte poteter, servert med remuladesaus.

Foto: Lise Finckenhagen

Fish and chips

Frityrstekte poteter og fisk som først er dyppet i frityrrøre før de får en omgang i frityroljen. Til dette serverer Lise Finckenhagen remuladesaus med kapers og sylteagurk.

Slik gjør du

Chips

Skrell potetene og kutt dem i grove chips. Skyll chipsen i rennende kaldt vann i 5 minutter. Kok potetchipsen i lettsaltet vann, stille og rolig, til potetene blir møre. Løft potetene opp av vannet og over i et dørslag, eller aller helst på en rist, (ikke hell alt over, da kan potetchipsen falle fra hverandre) slik at de blir dampet tørre. Legg de ut over en ildfast form eller lignende. (Nå kan du gjerne riste litt på formen slik at endene blir litt oppskrapet, da blir de nemlig ekstra gode!) Sett formen i kjøleskapet, eller i fryseren, i minst 1 time.

Rett før servering: Varm oljen til 180 grader og friter chipsen gyllen. (Ikke friter for mye om gangen, da vil oljen bli avkjølt og chipsen blir slapp.) La de få renne av seg på kjøkkenpapir og dryss over kvernet havsalt og pepper om du liker det. (Pass på at alt annet er klart og så friterer du fisken med en gang chipsen er klar.)

Fish

Bland sammen mel, maisenna og bakepulver i en bolle.
Rør inn øl og farris til røren er tyktflytende. Krydre med salt og pepper. La frityrrøren hvile i kjøleskapet i minst 30 min. før bruk.
Dryss litt salt på fisken og la den få ligge og "marinere" noen minutter. Tørk fisken med kjøkkenpapir og del den i 4 eller 8 jevne stykker. Vend stykkene i mel og rist av det overflødige. Dypp fiskestykkene i frityrrøren og friter dem gylne i varm olje (160 – 180 grader, det skal bruse rundt et treskaft). La de renne av seg på kjøkkenpapir før servering.

Remuladesaus

Visp sammen egg, sennep, salt, finhakket hvitløk og sitronsaft. Spe med oljen i en tynn stråle under konstant visping. Begynn veldig forsiktig slik at det ikke skiller seg. Virker majonesen veldig tykk kan du vispe inn 1 ss kaldt vann. Rør til slutt inn finhakket kapers, hakket sylteagurk og hakket persille. Smak til med litt kvernet pepper.

Tips

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i Jacobsen på lørdag