Hopp til innhold

Her er grunnen til at Niklas ble kokk

En kokk med rockehår og en kake fylt av eggekrem med sitronsmak satte sine spor hos SVTs Niklas Ekstedt. Her er oppskriften på sitronterte à la Marco Pierre White.

Sitronterte à la Marco Pierre White

Sitronterte à la Marco Pierre White.

Foto: Eva Rados / SVT

Marco Pierre White

Marco Pierre White.

Foto: Ben Stansall / AFP
Grapefruktsalat med honningdressing

Grapefruktsalat med honningdressing.

Foto: Eva Rados / SVT
Blåskjell med lime, kokos og koriander

Blåskjell med lime, kokos og koriander.

Foto: Eva Rados / SVT

De er søte, de er beiske og de er syrlige. NRK har sendt flere sesonger av «Niklas' mat», og et av programmene er i sin helhet viet sitrusfruktene. SVT-kokk Niklas Ekstedt viser oss hvordan han tar dem i bruk på kjøkkenet – både i salat, i middag og til dessert.

Blåskjell på asiatisk

Ekstedt lager en frisk grapefruktsalat med honningdressing og ristede pinjekjerner. Og elsker du blåskjell, må du teste den asiatiske varianten med lime, kokos og koriander.

Til slutt i programmet lager Ekstedt en magisk sitronterte, opprinnelig fra Niklas' ungdomsidol: Marco Pierre White, mannen som fikk Niklas til å ville bli kokk.

Appelsinkaker i lange baner

I programmet «Sitrus» (på svensk citrus) blir Ekstedt guidet gjennom de ulike sortene av Ylva Löv. Fra henne fikk han oppskriften på syltede kumquats, som er programmets «bonusoppskrift».

Vil du ha mer sitrusfrukt? Lise Finckenhagen har lagd pannekaker med appelsin. I programmet «Spanske fristelser» finner du en oppskrift på syltede appelsiner.

Rachel Allen har sin oppskrift på Florences appelsinkake og «Ei verd av krydder» sin appelsin- og polentakake med nellik og appelsinkaramell.