Fire forskjellige fastelavnsboller

En søndag i året er det boller som gjelder. NRK Mat har den klassiske oppskriften på fastelavnsboller fra Ingrid Espelid Hovig, og varianter med sjokoladekrem, vaniljebringebær og mandel- eller fruktfyll.

Video Ingrid Espelid Hovig lager fastelavnsboller

VIDEO: Ingrid Espelid Hovig baker fastelavnsboller i Fjernsynskjøkkenet på NRK, og fyller dem med krem, syltetøy og marsipan. Oppå har hun melis- eller kakaoglasur. Opptaket er gjort i 1988.

– Det hører krem med til fastelavnsboller, fastslår Ingrid Espelid Hovig i videoen – et klipp fra Fjernsynskjøkkenet på NRK.

I tillegg til krem fyller hun også bollene med litt syltetøy eller en tynn skive marsipan under kremen. I 1988 brukte hun også melis på toppen av bollene – en vanlig, hvit melisglasur, og en mørkebrun med kakao i.

Bollene hun bakte den gang, kosta 50 øre per stykk.

Husk at deigen kan bli for fast hvis du har i alt melet på en gang, sier Ingrid Espelid Hovig, som i stedet har det i kjøkkenmaskina litt etter litt. Og bollene steiker hun på nederste rille i ovnen – i mellom åtte og 12 minutter, alt etter hvor store bollene er.

Fastelavnsboller med sjokoladekrem

Fastelavnsboller
Foto: Ellen Marie Steen / NRK

Fastelavnsboller med vaniljebringebær

Fastelavnsboller
Foto: Astrid Hals / Opplysningskontoret for meieriprodukter

Fastelavnsboller med mandel- eller fruktfyll

Fastelavnsboller med innbakt fyll
Foto: Mari Svenningsen / melk.no