Finsk mandelkake - Runeberg torte

Runeberg tårta smaker deilig av mandler og toppes med bringebærsyltetøy og glasur.

Foto: DR

Finske mandelkaker

Disse mandelkakene er oppkalt etter den finske dikteren Johan Ludvig Runeberg. Ryktet sier at Ludvig spiste mandelkake til frokost, gjerne akkompagnert av en liten punsj.

Slik gjør du

Kaker

Varm ovnen til 180 grader. Smør 8 små sylindriske former som rommer 1 desiliter. Sett dem til side.

Knus ingefærkjeksene fint, gjerne i en blender. Bland med mel, mandelmel, bakepulver, natron, salt, appelsinskall og kardemomme.

Ha det myke smøret i miksmasterens bolle sammen med sukker, vaniljefrø og brunt sukker og miks i 4–5 minutter. Tilsett mørk sirup mens det røres. Tilsett eggene, ett om gangen, til de er helt blandet med smørmassen.

Tilsett de tørre ingrediensene i smørmassen, mens det røres hele tiden. Tilsett melk og appelsinjuice mens det røres. Fordel deigen i de smurte formene. De skal være cirka 3/4 fylte. Stek dem i 25–30 minutter.

Sirup

Kok opp sukker og vann til sukkeret er helt oppløst. Skru av varmen og tilsett caloric eller rom.

Kakene

Ta kakene ut av ovnen og la dem avkjøles i 10 – 15 minutter. Ta dem ut av formene, prikk dem i toppen med tannstikker og sett dem på en bakerist. Glaser kakene med sirupen.

Rør melken i melisen til en tykk glasur. Ha glasuren i en sprøytepose eller lag et kremmerhus av bakepapir. Med en liten, skarp kniv skjæres en fordypning i toppen av alle kakene, som fylles med bringebærsyltetøy. Sprøyt en sirkel av glasur rundt syltetøyet.

Tips

Caloric Punch er en gammel svensk punch. Det er en sukkerholdig drikk, som hovedsaklig består av arak, som kommer fra Indonesia, hvor den fremstilles av rørsukker og ris.
(Kilde: Vildmedvin.dk)

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat – en nordisk odyssé»