NRK Meny
Finker (dansk «plukkemat» av innmat)

Danske finker er lever, nyrer, hjerter, spekk og epler som kokes og kvernes så det til slutt ligner litt på den norske lungemosen.

Foto: Fra TV-serien Munter mat (Spise med Price) - egnsretter / DR

Finker (dansk «plukkemat» av innmat)

I serien om dansk tradisjonsmat reiser brødrene Price til Sjælland, og får prøve finker – som er kokt og kverna lever, nyrer, hjerter og epler. Her er deres oppskrift.

Slik gjør du

NB! Porsjonen er stor, men retten kan fryses ned.

All innmaten renses, skjæres i mindre biter og has i en kjele med lettsalta vann. Vannet skal akkurat dekke resten av innholdet.

Alt kokes i om lag en time. Så skal kjøttet kjøres gjennom ei kjøttkvern sammen med epler (uten kjerner og skall). Halvparten av spekket skal også kvernes.

Resten av spekket skjærer du i små biter, og smelter det forsiktig i ei steikepanne. «Restene» av fettbitene skal du la ligge i panna, og ligger de lenge nok, blir de gylne og sprø.

Ha kjøtt, fett og de sprøstekte fettbitene i en kjele sammen med kokekrafta. Kok alt i mellom fem og ti minutter. Ha massen i en bolle, og la den avkjøles.

Retten kan oppbevares i kjøleskap i flere dager. Før du skal spise, tar du ut en passende mengde, og varmer den lett i ei steikepanne. Hvis du vil, kan du i stedet varme det hele – med eplebåter på toppen – i ei ildfast form i ovnen. Når eplebåtene er lett brune i kantene, er det ferdig.

Serveres med rugbrød, rødbeter og gjerne litt sterk sennep ved siden av.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR