Slik gjør du
NB! Porsjonen er stor, men retten kan fryses ned.
All innmaten renses, skjæres i mindre biter og has i en kjele med lettsalta vann. Vannet skal akkurat dekke resten av innholdet.
Alt kokes i om lag en time. Så skal kjøttet kjøres gjennom ei kjøttkvern sammen med epler (uten kjerner og skall). Halvparten av spekket skal også kvernes.
Resten av spekket skjærer du i små biter, og smelter det forsiktig i ei steikepanne. «Restene» av fettbitene skal du la ligge i panna, og ligger de lenge nok, blir de gylne og sprø.
Ha kjøtt, fett og de sprøstekte fettbitene i en kjele sammen med kokekrafta. Kok alt i mellom fem og ti minutter. Ha massen i en bolle, og la den avkjøles.
Retten kan oppbevares i kjøleskap i flere dager. Før du skal spise, tar du ut en passende mengde, og varmer den lett i ei steikepanne. Hvis du vil, kan du i stedet varme det hele – med eplebåter på toppen – i ei ildfast form i ovnen. Når eplebåtene er lett brune i kantene, er det ferdig.
Serveres med rugbrød, rødbeter og gjerne litt sterk sennep ved siden av.