NRK Meny
Fikenmarmelade med blåskimmelost

Fikenmarmelade er godt til den skarpe smaken av blåskimmelost.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Fikenmarmelade på to måter

Fikenmarmelade kan lages både med friske fikener og med tørkede fikener. Her får du oppskrift til begge. Dessuten har Adam og James Price oppskriften på en bornholmsk snaps, honningsyp.

Slik gjør du

Fikenmarmelade av friske fikener
Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha både frø og stang i en gryte med vann og sukker. La det koke opp til sukkeret er oppløst.

Tilsett fikenene, skåret i kvarte og renset for stilk og bunn. La det surre stille i ca. 15 minutter. Fjern vaniljestengene.

Kan hende du ikke trenger fullt så mye vann. Friske fikener er forskjellige i størrelse. La marmeladen koke inn til passe konsistens eller bruk mindre vann i sukkerlaken.

Smak til med sitronsaft og ha fikenmarmeladen på glass. Glasset kan ev. skylles i litt atamon først.

Fikenmarmelade av tørkede fikener
Skjær fikenene i kvarte og fjern ev. deler av stilken. Ha fikenene i en liten gryte. Press saften av tre appelsiner og hell saften i gryten med fikenene. Skrap frøene ut av vaniljestengene og ha både frø og stang i gryten. Sett på varme, legg på lokk og la væsken koke opp. Skru ned til lav varme. La massen surre en times tid og rør i gryten innimellom. Hvis marmeladen virker tørr, tilsettes litt mer vann.

Fjern vaniljestengene. Avkjøl marmeladen og ha den på et sterilt syltetøyglass.

Honningsyp
Smelt honningen forsiktig i en gryte. La den bli litt avkjølt, tilsett akevitten. Bland godt og hell snapsen på flaske.

Honningsyp skal ikke serveres iskald.

Tips

Flere oppskrifter: Munter mat, sesong 4

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR