Nigella Lawson og Jamie Oliver får hard kritikk for å bruke for mye fett og sukker i maten.
Ernæringsforsker Eva Callmer er overrasket over hvor usunne de kjente tv-kokkenes mat er, etter å ha analysert programmene deres.
- Maten er fet, og når de først bruker grønnsaker, frukt og bær i rettene, er de som oftest klisset inn med sukker eller dyppet i smør og olje, sier Eva Callmer fra det svenske ernæringsforskningsinstituttet.
- Bomber
Samtlige tv-kokker serverer seerene kaloribomber med for mye sukker og fett, og de bryr seg ikke om grønnsaker. De heller også olivenolje over det meste, ifølge ernæringseksperten.
Eva Callmer har bedømt de kjente kokkene. Og resultatet er ikke særlig oppmuntrende. Men noe er også positivt:
- Programmene er veldig hyggelige, og gir et en positiv bilde av matlaging. Nigellas program spiller på sensualitet med alla farger og smaker, og Jamie er flink til å avdramatisere matlaging.
Lite grønt
Den populære svenske tv-kokken Tina Nordström får en liten oppmuntring fra eksperten, fordi hun har kuttet ned på bruken av fett i matprogrammene sine.
- Kokkene kunne godt ha tatt på seg den viktige opppgaven å smyge inn noen setninger om sunt kosthold av og til, sier Callmer til den svenske avisa Aftonbladet.
Callmer er forbauset over hvor lite grønt kokkene bruker i maten, siden det ligger i tiden, og grønnsaker er både friske og vakre på tallerkenen.
- Fetende
- De bruker løk, sopp, krydder og chili. Men det blir aldri i store nok mengder, påpeker hun.
Hun går ikke så langt at hun beskylder kokkene for å bidra til den økende fedmen blant nordboerne. Men hun ber tv-sjefene om å være mer kritiske.
Den populære tv-kokken Tina Nordstrøm får ros for bruk av grønnsaker i de fleste retter, men kritiserer henne for å bruke for mye salt, sukker og fett.
- Det fins et potensiale som ikke er utnyttet for å fremme gode matvaner. Og kokkene må jo kunne spise maten de lager. Det ville Nigella aldri kunne gjøre, hvis hun ville holde seg tynn. sier Callmer.
Enkelt
Hun mener tv-kokkene lett kan vise folk hvordan de kan komplettere et måltid med kokte eller rå grønnsaker.
Callmer sier at analysen hennes viser at kjendiskokkene har en svært ubevisst holdning til sunn og riktig kosthold.
- Noen ganger er maten de lager svært næringsrik, mens i neste omgang bare usunn.