Festkake med jordbær og lime

Se hvordan Marit Hegle setter sammen kaken med jordbær langs kanten.

Foto: Marit Hegle
Marit Hegle pynter kaken med halve jordbær langs kanten og sjenerøst med frukt og bær på toppen.

Festkake med jordbær og lime

Sukkerbrød med vaniljekrem blir ekstra pyntet når du legger halve jordbær langs kanten. Marit Hegle viser hvordan du får det til.

Slik gjør du

Sukkerbrød

Sett ovnen på 175 grader.

Visp egg og sukker i en ren bolle til stiv eggedosis. Visp lenge, gjerne i 10 minutter på høy hastighet. Skru ned hastigheten til middels og tilsett vannet og visp videre på lav hastighet i ca. 1 minutt. Deretter blander du hvetemel og potetmel og sikter inn i eggedosisen. Bland forsiktig melet inn med en slikkepott. Ta noen gode tak fra bunnen av bollen. Ikke rør men vend melet forsiktig inn, vi ønsker å beholde mest mulig av luften vi har pisket inn. Finn frem en rund kakeform på 22–24 cm. Jeg pleier ikke å smøre formen men jeg pleier å klippe til et bakepapir som dekker hele bunnen av formen og legge det nedi.

Hell røren over i formen og stek på nest nederste rille i ca. 25 -30 minutter. Kaken avkjøles på rist. La kaken først få hvile i 15 minutter etter at du har tatt den ut av ovnen, før du forsiktig løsner kaken fra formen med en kniv og snur kaken opp ned på risten.

Sukkerlake

Bland sukker, vann og skall fra 2 lime NB! Ikke tilsett saften fra lime enda. Husk å tilsette kun det grønne skallet fra limen, den hvite delen av skallet kan smake litt bittert. Kok på svak varme i ca. 10 minutter. Ikke rør. Avkjøl. Tilsett nå saften fra 2 lime. Hvis du ønsker kan du nå tilsette litt rom eller likør. Hvis du ønsker smaken av rom/likør uten å ha alkoholen så kan du tilsette alkoholen mens sukkerlaken koker, da vil alkoholen fordampe.

Vaniljekrem

Del vaniljestangen på langs og skrap ut alle frøene. Tilsett frø, vaniljestang og 4,5 dl melk i en kjele. Kok opp. Bland eggeplommer, sukker, 0,5 dl melk og maisenna i en bolle. Hell forsiktig den kokende melken over eggeplommene mens du rører kraftig. Hell blandingen tilbake i kjelen og rør konstant helt til blandingen tykner. Følg godt med, ta gjerne kjelen bort fra platen et par sekunder innimellom når du merker at kremen nærmer seg kokepunktet. Kremen skal koke i ca. 1 minutt.

Trekk platen av kjelen. Tilsett halvparten av meierismøret i små terninger, altså 125 gram, og rør til alt smøret er rørt inn. Legg gjerne litt plastfolie helt nedpå vaniljekremen for å unngå snerk. Avkjøl til romtemperatur.

Når kremen er helt romtemperert så visper du resten av meierismøret, 125 gram, lyst og luftig. Tilsett litt og litt av vaniljekremen mens du rører med en elektrisk mikser til du har en jevn og fin krem.

Montering

Del det avkjølte sukkerbrødet i 2 deler.

Finn frem en kakering eller kakeform som er litt større enn formen du brukte til å steke sukkerbrødet ditt. Hvis du ikke har en større form så kan du skjære av litt av sukkerbrødet ditt slik at det blir ca. 1 cm klaring til kakering/kakeformen på alle kanter. Vi ønsker ikke at sukkerbrødet skal gå helt ut til kanten av formen, den skal være skjult bak bær og krem.

Del de største jordbærene i to på langs og legg de med kuttflaten mot kakeformen din. Legg så en kakebunn mellom bærene. Dynk bunnen såpass mye at den blir godt fuktig. Dynk mer enn du tror.

Smør utover et godt lag med vaniljekrem, bruk ca. 2/3 av kremen. Prøv å få kremen godt mellom bærene på kanten. Kutt opp en hel kurv med jordbær i passelige biter og fordel utover kremen. Ikke legg bær helt ut i kanten, vi ønsker ikke at de oppkuttede bærene skal vises fra utsiden. Klem bærene litt ned i vaniljekremen. Strø over litt finrevet skall fra 1 lime. Dynk den siste bunnen på undersiden før du legger den på kaken. Smør utover resten av kremen på toppen av kaken. Det kan være lurt å gjemme unna ca. 1 spiseskje vaniljekrem, erfaringsmessig er det vanskelig å få kremen helt ned mellom jordbærene på siden. Da kan man lure på litt ekstra krem i hullene når kaken er klar for servering.

Kaken må få stå i minst 3 timer i kjøleskap før du løsner den fra formen. Hvis du ser noen hull på siden av kaken, der det helst skulle vært vaniljekrem, så kan du stryke inn litt ekstra vaniljekrem, hvis du husket å spare litt av den.

Før servering pynter du sjenerøst med det du har igjen av jordbær, samt andre friske frukter og bær.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet «Brønsj»/NRK P1