Festgrøt

Grøten med bygg og granskuddsirup fra Laila Røsholt Rød vant NM på Dyrsku'n i Seljord 2016.

Foto: Helena Rønning / NRK

Festgrøt med granskuddsirup

Festgrøten er i utgangspunktet en smørgrøt, der du legger til bygg, havremel og litt hvete. Tilbehøret er byggris og bokhvete som er marinert i granskuddsirup.

Slik gjør du

Kok opp vann. Ha i bløtlag bygg og bokhvete. La det koke opp, og ta gryten til side. La det småkoke/trekke i 15 minutter. Hell av vannet i et dørslag.

Smelt smøret i en gryte. Ha i byggmel, hvetemel og havremel og rør godt. Tilsett vann, melk, sukker og salt. Bland inn de kokte og silte byggkornene og bokhvete. Rør inn rømme til slutt.

Til serveringen

Ha på granskuddmarinerte hele byggris og bokhvetegryn. Pynt også med granskudd og eventuelt camelina eller dodre (en oljevekst rik på omega-3).
Granskuddsirup serveres ved siden av i en liten mugge.

Tips

Kilde: Laila Røsholt Rød i NRK Vestfold