NRK Meny
Fresh potato in hands of the farmer.
Foto: Aleksandr Volkov / Colourbox

Ferskpotet

Ferskpotet het tidligere nypotet. Britt Kåsin er informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt , og har i over 40 år jobbet for fremme av matkultur. Hun slår et slag for ferskpoteten.

Slik gjør du

Den første norske ferskpoteten kommer i siste halvdel av juni i butikkhyllene, og Brit Kaasin vil gjerne minne oss om den delikatessen. Tidligere på året kan man finne såkalt nypotet i grønnsaksdisken, men den kan ofte være inntil 3 måneder gammel utenlandsk import.

Den ferske norske poteten skal naturligvis vaskes, men det er egentlig ikke nødvendig å skrelle den. Beregn ca 150 gram potet per person.

Tips

Ferskpoteten passer til det meste: i wokpannen, på sommergrillen, til spekemat, kald i salater, nykokt til sild med rømme eller rett og slett nykokt med ekte smør og et dryss med persille.

Kilde: Inge Johnsen, Norgesglasset