Laster innhold, vennligst vent..
Fem små sommerterter

Fem små terter med blåbær, rips, bjørnebær, solbær og bringebær.

Foto: Fra tv-serien Price og Blomsterberg / DR

Fem små sommerterter

Små terteskjell fylles med smaksatt krem og toppes med sommerens bær. Mette Blomsterberg lager karamellkrem, mokkakrem, lakriskrem, limekrem og ingefærkrem. Og kakene toppes med rips, blåbær, bjørnebær, solbær og bringebær.

Slik gjør du

Grunnkrem
Legg gelatinen i bløt i 1/2 l kaldt vann i 1/2 time.
Varm fløten opp til 80 °C i en liten gryte og ta gryten av varmen.
Hakk sjokoladen fint og ha den i en litt stor skål. Hell over halvparten av den varme fløten og rør godt med en slikkepott til sjokoladen smelter. Ha i honningen og resten av fløten og rør godt.

Vri vannet av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør godt til gelatinen har smeltet. Ha den ferdige kremen i en ren skål, dekk til med plastfolie og avkjøl i kjøleskap i minst tre timer eller gjerne til neste dag.

Mørdeig
Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en liten kniv. Mas frøene sammen med litt melis med kniven, så frøene fordeler seg.

Kna vaniljesukker, mel og romtemperert smør til en jevn deig. Ha i egget og kna videre. Stopp når deigen er jevn og sett den i kjøleskapet i en halv time før den skal kjevles ut.

Kjevle den kalde mørdeigen i en anelse mel til 4 mm tykkelse. Stikk ut små sirkler med en rund utstikker. Utstikkeren skal være 1 cm større i diameter enn formene. Legg deigsirklene i formene og trykk deigen godt ut. Formene skal ikke smøres. Ta bort overflødig deig fra kantene og stek formene kort i ovnen på 190 °C, til de er gylne. Det tar ca. 5 minutter, avhengig av ovnen.

Avkjøl formene og ta mørdeigskjellene forsiktig ut. La skjellene avkjøles helt på en bakerist. Skjellene kan bakes dagen før de skal brukes og oppbevares i en lufttett beholder.

Fem slags krem
Pisk den kalde grunnkremen luftig med en visp, gjerne i en kjøkkenmaskin. Fordel kremen i fem skåler.

Karamellkrem
Smelt sukkeret i en liten gryte til gyllen karamell. Ta gryten av varmen. Tilsett vannet - vær forsiktig det vil boble opp. Sett gryten tilbake på varmen og kok et par minutter til det er blitt karamellsirup. Ha sirupen i en liten skål og la den avkjøles til romtemperatur.

Pisk den kalde karamellsirupen inn i pisket grunnkrem. Ha karamellkremen i en engangs sprøytepose og klipp et lite hull.

Mokkakrem
Pisk kald espresso inn i pisket grunnkrem. Ha mokkakremen i en engangs sprøytepose og klipp et lite hull.

Lakriskrem
Riv rålakrisen fint og bland den med pisket grunnkrem. Ha lakriskremen i en engangs sprøytepose og klipp et lite hull.

Limekrem
Tørk den vaskede limen med kjøkkenpapir. Riv det ytterste skallet og pisk det inn i den piskede grunnkremen. Press saft av 1/2 lime og pisk den inn i kremen. Ha limekremen i en engangs sprøytepose og klipp et lite hull.

Ingefærkrem
Skrell og riv ingefæren fint. Press den revne ingefæren gjennom en liten sikt ned i den piskede grunnkremen. Pisk alt sammen. Ha ingefærkremen i en engangs sprøytepose og klipp et lite hull.

Oppbygging
Sprøyt topper av hver type krem i de sprø terteskjellene, fire av hver. Pynt med friske bær. Ett slags bær til hver kremn. Dryss til slutt med litt melis gjennom en sikt.

Sommertertene serveres kalde.

Tips

Flere oppskrifter: Price og Blomsterberg

Kilde: Mette Blomsterberg i Price og Blomsterberg/DR