Fattigmann

Fattigmann i smultgryte

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Fattigmann

Fattigmann er julekaker som stekes i smult.

Slik gjør du

Fattigmanndeigen må lages dagen før steking og oppbevares kjølig.

Pisk egg og sukker til en lett eggedosis. Bland inn stivpiska kremfløte, sitronskall og konjakk. Sikt i alt det tørre. Bland deigen fort og lett så den ikke blir seig. Strø litt mel over deigen. Dekk til og la den stå kaldt natta over.

Kjevle deigen ut til en tynn leiv. Det bør være kjølig i rommet, og bakebordet bør være skikkelig glatt.

Skjær ut snipper med bakkelsesspore. Du kan eventuelt bruke en trinse og lage små leiver som ser ut som sirupsnipper, men lag i tillegg et lite hull på midten. Smett den ene spissen opp gjennom hullet i midten.

Stekes i varm smult.

Tips

For å sjekke om smulten er passe varm kan du bruke en treøse. Stikk håndtaket ned i smultgryta. Hvis det bobler rundt trehåndtaket er smulten passe varm.

Ha alltid et stort lokk eller et brannteppe tilgjengelig ved steking av smultbakst.

Kilde: Radiokokk Jan Kåre Johansen