Laster innhold, vennligst vent..
Fastelavnsboller

Marit Hegle pynter fastelavnsbollene med en sjablong.

Foto: Marit Hegle

Fastelavnsboller pyntet med sjablong

Gi fastelavnsbollene et personlig uttrykk ved å klippe ut små former i papir, som legges på toppen av bollene, før du strør over melis.

Slik gjør du

Boller

Kutt opp smøret i små terninger og legg dem utover på en tallerken slik at de blir romtemperert.

Bland cirka halvparten av melet med bakepulver, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er cirka 37 grader. Rør inn sukkeret i melken. Smuldre gjæren i melken, og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt (helst med en kjøkkenmaskin). Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper kanten. Det skal bli en myk deig som ikke er klissete, men ikke bruk mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15.

Tilsett smøret gradvis i deigen, elt videre i 6–7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen blir for klissete tilsetter du litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bitte litt klissete på fingrene.

Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Del opp deigen i 20 like emner, trill runde boller og fordel disse på to bakepapirkledde stekebrett.

Bollene etterheves i cirka 30 minutter før du pensler dem med et sammenvispet egg. Stek dem på 225 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter. Marit Hegle liker bollene best når de ikke er for mørke.

Avkjøles på rist.

Fyll

Når bollene er helt avkjølte pisker du en bløt krem av fløte, vaniljesukker og melis. Pass på at du ikke pisker for mye, stopp med en gang kremen klarer å holde formen. Da får du en god og myk krem.

Del bollene i to, smør utover et godt lag syltetøy på hver bunn, fordel godt med krem over syltetøyet og plasser toppen av bollen oppå kremen. Strø gjerne over litt melis med en sikt på toppen.

Tips

  • For en personlig vri kan du klippe ut et lite hjerte, eller et annet ønsket mønster i papir, og legge det på bollen før du strør over melisen. Fjern forsiktig papiret slik at du ikke ødelegger mønsteret.

Fastelavnsboller med en vri

Er du lei av den klassiske varianten, kan du prøve deg på disse oppskriftene med en spennende vri.

Kilde: Marit Hegle