NRK Meny
Fastelavnsboller med innbakt fyll
Foto: Mari Svenningsen / melk.no

Fastelavnsboller med mandel-, vanilje- eller fruktfyll

Prøv bollene med mandelfyll, vaniljekrem eller tørket frukt. Garantert suksess!

Slik gjør du

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i ti like store emner og trill boller og trykk dem flate. Legg på cirka 1 teskje ferdig fyll midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten og sett dem til heving.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C i mellom sju og 15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.

Bland melis og noen ts melk til en fyldig glasur, og bre over toppen av bollene. Om ønskelig kan disse i tillegg deles i to og fylles med et lag pisket krem, da er det greit med et melisdryss på toppen.

Mandelfyll

Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin, og bland inn melis og vann. Eller bruk ferdig kransekakemasse. Kransekakemassen kan gjerne blandes med noen spiseskjeer melk, for å få en litt løsere konsistens.

Vaniljekrem

Ferdig vaniljekrem.

Fruktfyll

Du kan bruke for eksempel tørket mango, papaya eller jordbær. Kjør frukten og vannet sammen i en kjøkkenmaskin.

Kilde: melk.no