Fargerik salat

Det er både farger, smak og konsistens i denne salaten.

Foto: DR

Fargerik salat med hint av Midtøsten

Et fyrverkeri av en salat som fungerer som et måltid i seg selv. Eller som fyldig tilbehør til grillet eller bakt fisk og kjøtt. Her settes alle sanser i spill.

Slik gjør du

Bakt butternut

Skrell butternutgresskaret. Skjær over midten og fjern kjernene. Skjær det så i grove terninger på cirka 2 x 2 centimeter.

Hakk hvitløkfeddene fint og vend dem i olivenolje, sitronsaft og bladene fra timianstilkene. Hell dette sammen med butternutgresskaret i et ildfast fat og bak det i cirka 15–20 minutter på 210 grader til det er mørt og har fått litt farge.

Tahini-dressing

Riv eller press hvitløken og ha den i en skål. Tilsett resten av ingrediensene og rør det sammen til en homogen dressing. Smak til med salt og pepper og eventuelt ekstra sitronsaft og litt lønnesirup.

Kjerner og grønt

Kok speltkjernene og/eller hvetekjernene etter anvisning på pakken. Sil av vannet og avkjøl.

Kok linsene etter anvisning på pakken. Sil av vannet og avkjøl.

Hakk persillen og halvdelen av mynten.

Når kjernene og linsene er litt avkjølt, men fortsatt lune, vendes de med halvparten av tahini-dressingen, den hakkede persillen og mynten. Smak til med salt og pepper.

Skrell alle gulrøttene og snitt dem papirtynt på langs i et mandolinjern. Ha de lange gulrot-strimlene i iskaldt vann (gjerne med isbiter), og la dem bli ekstra sprø ved å la dem ligge i vannet i 20–30 minutter. Slyng deretter gulrot-strimlene tørre i en salatslynge.

Snitt det fiolette spisskålet i 2 millimeters tykke strimler på mandolinjernet. Skyll grønnkålen, riv den fra stilkene og riv bladene i mindre biter.

Anretning

Hvis ikke nøttene allerede er ristet, så ristes de ved 160 grader i 12–14 minutter på et bakebrett. Ta dem ut, avkjøl og hakk nøttene grovt.

Skjær granateplet i fire båter og bank kjernene ut i en tallerken. Fjern eventuelt rester fra membranen, så det kun er rene kjerner igjen.

Bland det ferdig tilberedte butternutgresskaret, all spisskålen og halvparten av grønnkålen i kjerne/linse-salaten.

Spre det så ut på et stort fat og dander på en pen måte. Ha gulrot-strimlene over, og deretter resten av grønnkålen.

Bruk en skje til å fordele resten av tahini-dressingen utover de rå grønnsakene, og ha på myntebladene og granateplekjernene. Avslutt med å smuldre fetaen utover salaten, og dryss hakkede nøtter over.

Server den fargerike salaten med det samme.

Kilde: Adam Aamann i Matmagasinet