NRK Meny
Falsterske nonner

Deigen blåser seg opp når den kommer i det varme fettet, og tar all slags former.

Foto: Fra TV-serien Munter mat - egnsretter / DR

Falsterske nonner

Disse danske gjærdeigskakene stekes i svinefett og kalles «fedtnonner» eller falsterske nonner. Anne-Grethe Nielsen på Falster lager dem etter farmors oppskrift.

Slik gjør du

Smelt smøret og ha det i en bolle sammen med melken. Løs opp gjæren i melk- og smørblandingen. Bland melet med sukker og salt. Bland melet med væsken. Tilsett eggene, ett av gangen, mens det røres til deigen er jevn. Bruk gjerne en miksmaster eller håndmikser. Sett deigen til heving på et lunt sted en times tid. Deigen hever seg mye, så bruk en stor bolle.

Varm fettet i en gryte, det skal være omtrent 170 grader. Ha spiseskjeer av deigen i det kokende fettet, og la dem bli jevnt brune over det hele. Kakene blåser seg opp og tar mange forskjellige former. Legg dem på kjøkkenpapir, så fettet får dryppe av.

Dryss melis over, og nyt nonnene lune med syltetøy. De kan godt varmes forsiktig i ovnen dagen etter.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat (Spise med Price)/DR