Laster innhold, vennligst vent..
Falafel

Server falafelene med tahinisaus, grønnsaker og pickles i pitabrød.

Foto: Fra TV-serien «Sommermat i Falkenberg» / SVT

Falafel med tahinisaus

– Hjemmelaget falafel er noe av det beste som finnes. Jeg elsker å lage dem selv. Det er ikke vanskelig, men ganske tidkrevende, sier Zeina Mourtada.

Slik gjør du

Falafeler

Legg kikertene i bløt i en stor skål kaldt vann sammen med natron. La det stå i minst 10 timer, gjerne 12-14 timer. Pass på å ha en stor skål med mye vann, kikertene sveller opp.

Sil av og skyll kikertene godt. Ha halvparten av kikertene i en kjøkkenmaskin og mal dem en god stund. Eller mal alt i flere omganger i en kjøttkvern. Først blir kikertene smuler, fortsett å male til de blir en jevn masse. Åpne lokket på kjøkkenmaskinen av og til og skrap ned kikertene som fester seg langs kanten. Det tar cirka 5-7 minutter til kikertene er helt ferdige. Det er viktig at de blir ordentlig malt, ellers faller falafelene fra hverandre når du friterer dem.

Mal den andre halvparten av kikertene på samme måte.

Grovhakk persille, løk og press hvitløken. Ha det sammen med krydder og kikertmassen i kjøkkenmaskinen, kjør den noen runder til. Når alt er finmalt og ordentlig blandet setter du blandingen i kjøleskapet i cirka 30 minutter.

Før fritering tilsetter du bakepulver og natron. Bland godt. La det stå i 15 minutter. Form falafeler i passe størrelse. Varm opp olje og friter i cirka 3 minutter på hver side.

Server med mye grønnsaker, tahinisaus, pickles og pita eller pommes frites.

Tarator, tahinisaus

Ha alle ingrediensene utenom persillen i en bolle. Bland sausen med en håndmikser eller elektrisk visp for best konsistens. Bland i cirka 1 minutt, til sausen er godt blandet.

Smak og tilsett eventuelt mer krydder. Vend inn finhakket persille. Oppbevares i kjøleskap 2-3 timer før servering.

Tips

  • Du kan forberede røren flere timer før den skal friteres. Den holder seg godt i kjøleskapet i opp til 12 timer.
  • Falafelrøre kan oppbevares i fryseren i opp til 3 måneder. Tines i romtemperatur.
  • For å lykkes med falafel må du male kikertene ordentlig. Mal og mal en gang til. Det beste er å bruke en kjøttkvern. Da kjører man kikertene noen ganger, det gir en jevn og fin røre.
  • Kjøkkenmaskinen fungerer superbra, men det tar lengre tid.
  • Når kikertene er bløtlagt og røren malt, da går det fort. Jeg pleier å forberede røren dagen før servering. Neste dag går det kjapt å fritere falafelene.
  • Det finnes verktøy til å forme falafelene med. Men det går fint å bruke hendene eller to skjeer.

Kilde: Zeina Mourtada i TV-serien «Sommermat i Falkenberg»/SVT