Falafel

Lise Finckenhagen serverer sin falafel i myke tynnbrød med yoghurt- og tahinidipp, plommetomater, slangeagurk, rødløk, bladpersille eller koriander og jalapeño.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Falafel – kikertboller

Falafel er vegetarmat, små boller av kikerter, og vanlig i Midtøsten. Lise Finckenhagen serverer kjøttfri kos med yoghurt- og tahinidipp, og finhakkede, friske råvarer.

Slik gjør du

Falafel

Hell laken av kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene. Klapp dem gjerne tørre på et kjøkkenklede.

Kjør kikertene i en kjøkkenmaskin sammen med løk og hvitløk. Tilsett mel, spisskummen, korianderfrø, chili og kardemomme. Kjør til alt er godt blandet. Tilsett urter, og kjør blandingen litt til. Smak til med salt og kvernet pepper.

Form «farsen» til valnøttstore boller og oppbevar bollene i kjøleskapet. Stek bollene gylne i stekepannen i en god klunk olje før servering.

Yoghurt- og tahinidipp

Rør sammen tahini og sitronsaft til dippen. Tilsett yoghurt og hvitløk, og smak dippen til med salt og pepper. Virker den veldig tykk, kan du røre inn et par spiseskjeer vann.

Server gjerne falaflene i pitabrød med tahinidipp, tomater, agurk, rødløk, syltet chili og friske urter.

Tips

Falafel lages ofte av tørkede kikerter som har vært bløtlagt i rikelig med vann over natten. Det gir bollene en fastere konsistens, men de bør da friteres i 3–5 minutter.

Når vi bruker kokte kikerter, får bollene en myk konsistens. De må behandles forsiktig i pannen for ikke å ødelegge fasongen.

Hvis du vil bake dine egne, finner du Lise Finckenhagens oppskrift på pitabrød her.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+